11 apr. 2022 | 16:18

Reacția Moscovei, după ce Finlanda și Suedia au declarat că vor adera la NATO

ULTIMA ORĂ
Reacția Moscovei, după ce Finlanda și Suedia au declarat că vor adera la NATO

Kremlinul a declarat luni că posibila aderare a Suediei și Finlandei la alianța militară NATO nu va aduce stabilitate în Europa. Un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat săptămâna trecută că perspectiva aderării Finlandei și Suediei la NATO face parte din discuția dintre miniștrii de externe din alianța militară de la Bruxelles.

Finlanda și Suedia vor adera la NATO iar reacția Moscovei nu a întârziat să apară

„Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare și extinderea ei ulterioară nu va aduce stabilitate pe continentul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor, într-o conferință telefonică, când a fost întrebat despre posibilitatea aderării Suediei și Finlandei la NATO.

Finlanda și Suedia ar putea adera în curând la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Mișcarea ar înfuria probabil Moscova și, spun oficialii, ar sublinia și mai mult eroarea strategică a Rusiei în invadarea Ucrainei.

Oficialii NATO au declarat pentru CNN că discuțiile despre aderarea Suediei și Finlandei la bloc au devenit extrem de serioase de la invazia Rusiei. Înalți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA au declarat că problema a fost discutată la reuniunea ministerială a NATO de săptămâna aceasta, la care au participat miniștrii de externe de la Stockholm și Helsinki.

Guvernul finlandez va prezenta miercuri un document de securitate care include o posibilă aderare la NATO pentru discuții parlamentare, a anunțat luni ministrul de externe al țării.

„Acest lucru oferă Parlamentului acum posibilitatea de a discuta toate aspectele posibilei aderări la NATO sau alte soluții de securitate. Și apoi, pe baza acelei dezbateri, desigur, guvernul va face concluziile împreună cu președintele Republicii”, a declarat Pekka Haavisto reporterilor înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Haavisto a spus că este „important” ca Suedia vecină să urmeze un „proces similar” pe care se așteaptă să ia timp.

„Dar, desigur, facem schimb de informații tot timpul și, sperăm, dacă luăm tipuri similare de decizii, le-am putea lua cam în același timp”, a spus el, potrivit CNN.

Forțele germane pregătesc primul zbor de evacuare pentru ucrainenii răniți

Forțele armate germane, Bundeswehr, pregătesc primul zbor de evacuare care transportă civili ucraineni răniți de la începutul invaziei ruse, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru CNN.

Un Airbus A310 MedEvac special al Forțelor Aeriene a plecat luni de la aerodromul militar Köln-Wahn către orașul Rzeszow din sud-estul Poloniei, la aproximativ 90 km de granița cu Ucraina. Avionul va aduce copii și adulți în Germania pentru tratament, a confirmat Bundeswehr. Soldații ucraineni răniți fuseseră aduși în Germania, în trecut, prin alte mijloace.

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 4.232 de victime civile în Ucraina de la începutul invadării țării de către Rusia, cu 1.793 de morți și 2.439 de răniți la 9 aprilie, potrivit unui comunicat publicat duminică.