Avertismentul unui fost comandant adjunct NATO: „Alianța să se pregătească pentru război. Nu va fi pace în Europa cât Putin e la putere“

Avertismentul unui fost comandant adjunct NATO: „Alianța să se pregătească pentru război. Nu va fi pace în Europa cât Putin e la putere“

„Alianța trebuie să se pregătească pentru război. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin“, este avertismentul lansat miercuri de Richard Shirreff, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit lui, spectrul unui război de durată planează asupra Europei, conflictul din Ucraina putând degenera rapid. Mai multe detalii, în continuare.

Avertisment: „NATO trebuie să se pregătească pentru război“

Richard Shirreff, fost comandant adjunct al NATO, a avertizat miercuri că spectrul unui război de lungă durată plutește deasupra Europei, iar discuțiile despre pace sunt iluzorii atâta timp cât Vladimir Putin deține pârghiile puterii în Federația Rusă.

În discursul său, fost comandant adjunct al Alianței Nord-Atlantice a insistat asupra pregătirilor pe care trebuie să le facă în permanență NATO, precizând că războiul din Ucraina prezintă un mare risc, și anume acela că ar putea degenera rapid și s-ar putea extinde.

În opinia lui Shirreff, strategiile politice și militare au nevoie de o adaptare rapidă la realitatea imediată, întrucât un război la nivel global nu este, din păcate, doar o ipoteză absurdă. Războiul reprezintă „cea mai proastă situație“, dar Alianța are nevoie de o „apărare impenetrabilă“, mai spune Richard Shirreff.

„NATO trebuie să se pregătească pentru cea mai proastă situație. Adică pentru război. Să mobilizeze, să reînarmeze și să pregătească o apărare impenetrabilă și capacități de descurajare de la Baltica la Marea Neagră.

Mai mult decât atât, trebuie să creștem cheltuielile de apărare atâta vreme cât Putin rămâne la putere. Nu va exista pace în Europa câtă vreme Putin este la Kremlin. Deci, va fi un război lung. Este nevoie de o schimbare de mentalitate fundamentală a liderilor politici și în societate“, a declarat fostul comandant adjunct al NATO.

Citește și: Rusia mută echipament militar la granița Finlandei, după anunțul țării că va adera la NATO

„Putin trebuie să câștige. Dacă nu, s-a fript!“

Richard Shirreff este de părere că președintele rus, Vladimir Putin, se află acum în fața unei „bătălii existențiale“, iar singura sa soluție este victoria. În caz contrar, liderul de la Kremlin se va regăsi în postura unui personaj care „s-a fript“.

Tocmai din această cauză, mai spune el, un Vladimir Putin încolțit poate fi capabil de orice, iar riscul ca operațiunea militară din Ucraina să se extindă nu trebuie neglijat.

„Cred că miza este foarte mare pentru întreaga comunitate internațională. Europa, Ucraina și Rusia. Într-adevăr, este o bătălie existențială pentru Putin. Trebuie să câștige, dacă nu, s-a fript! De aceea riscul de escaladare este foarte ridicat”, a declarat Richard Shirreff, fost comandant adjunct al NATO“, a conchis Richard Shirreff, fost comandant adjunct NATO.

Citește și: