02 dec. 2022 | 16:13

Suedia s-a răzgândit: sprijină aderarea României la Schengen. Votul a fost dat astăzi

ULTIMA ORĂ
Suedia s-a răzgândit: sprijină aderarea României la Schengen. Votul a fost dat astăzi

Europarlamentarul Dan Nica (PSD) transmite că Suedia sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Potrivit acestuia, verdictul favorabil dat, vineri, de Comisia pentru Afaceri Europene din Parlamentul Suediei elimină un obstacol important din calea intrării țării noastre în zona de liberă circulație.

Suedia este de acord ca România să adere la Schengen

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a punctat, luni, că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi că sunt parte a soluţiei de care are nevoie acum UE în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii. Oficialul MAE a purtat discuţii şi cu omologii ţărilor care se opuneau extinderii Schengen (Olanda, Suedia şi Austria) şi a punctat că autoritățile controlează fenomenul migraţiei. Iată că Suedia s-a răzgândit și sprijină demersul nostru.

„Salut decizia parlamentarilor suedezi, care au dat azi mandat guvernului de la Stockholm să susțină aderarea României la Schengen. Decizia din Comisia pentru Afaceri Europene formalizează o poziție esențială pentru noi în această etapă. Mă bucur că ne-am putut baza pe colegii social-democrați suedezi, cărora le mulțumesc”, a spus europarlamentarul PSD.

Austria și Olanda continuă să se opună

De asemenea, europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a anunțat că Parlamentul Suediei a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Votul a avut loc vineri dimineață, în Comisia de Afaceri Europene.

„Opoziția social-democrată a salvat guvernul de dreapta, deși acesta este susținut de o coaliție din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influența Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală și în interesul României.

Așteptăm ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul țării noastre la zona de liberă circulație. Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv național, am intrat şi noi în contact cu aceste formațiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniți pentru interesul României.

Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiție şi Afaceri Interne. La acest moment, Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticențe mai ales față de Bulgaria. Croația are girul tuturor statelor membre”, a subliniat Negrescu.

Joi, 1 decembrie, a avut loc ședința Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper), care pregătește reuniunea Justiției și Afaceri Interne a Consiliului Uniunii Europene. Decizia finală va fi adoptată săptămâna viitoare (n.r. – joi, 8 decembrie).