28 nov. 2022 | 12:22

Ministrul Bogdan Aurescu, anunț despre șansele aderării României la Schengen: „Condițiile au fost îndeplinite”

ULTIMA ORĂ
Ministrul Bogdan Aurescu, anunț despre șansele aderării României la Schengen: „Condițiile au fost îndeplinite”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut noi declarații despre aderarea României la spațiul Schengen, demers blocat de opoziția anumitor state europene. Oficialul MAE susține că nu trebuie să avem o dată „în minte” pentru intrarea țării noastre în zona fără frontiere. Mult mai important este ca autoritățile de la București să facă toate demersurile pentru acest obiectiv.

România are șanse să adere la spațiul Schengen?

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a spus, luni, că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi că sunt parte a soluţiei de care are nevoie acum UE în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii. Oficialul român a avut discuţii şi cu omologii ţărilor care se opun extinderii Schengen (Olanda, Suedia şi Austria) şi a punctat că România controlează fenomenul migraţiei.

„Ceea ce domnul preşedinte a spus întotdeuna a fost că nu trebuie să avem un anumit termen limită în minte, nu trebuie să ne uităm la data de 8 decembrie, care e data JAI, ci că trebuie să luptăm pentru un obiectiv, pentru un rezultat, să obţinem acel rezultat. Nici eu, nici domnia sa nu am dat niciodată termene în acest sens. Ceea ce este foarte important este că facem toate demersurile, la toate nivelurile, atât cât depinde de România, pentru a putea să obţinem un rezultat. Cât mai curând. Dacă este posibil în decembrie, cu atât mai bine. (…)”, a spus ministrul Afacerilor Externe la Digi24.

Cerinţele Olandei au fost îndeplinite, susține ministrul Bogdan Aurescu

Potrivit oficialului MAE, din perspectiva României, cerinţele Olandei au fost îndeplinite: „Aşteptăm, suntem încrezători că Olanda va lua o decizie pe acest subiect”. Întrebat dacă țara noastră controlează fenomenul migraţiei, Bogdan Aurescu a făcut următoarea precizare: „Noi controlăm acest fenomen al migraţiei. Datele pe care le avem din rapoartele Frontex arată că România nu este pe vreo rută de migraţie, nu suntem nici sursă de migraţie, dimpotrivă controlăm foarte bine migraţia”.

Croația susține demersul autorităților de la București

În același timp, ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman, a arătat că ţara sa se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie. Oficialul susţine adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria.

„Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria”, a subliniat Gordan Grlic Radman. Acesta a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV )pentru România.