23 nov. 2022 | 13:48

De ce Austria nu acceptă România în Schengen, de fapt. Explicațiile oferite de cancelarul Karl Nehammer

ULTIMA ORĂ
De ce Austria nu acceptă România în Schengen, de fapt. Explicațiile oferite de cancelarul Karl Nehammer

După opoziția publică a ministrului austriac de Interne, Gerhard Karner, față de primirea Bulgariei, Croației și României în spațiul Schengen, din cauza numărului mare de migranți care ajung în centrul Europei fără a fi controlați la frontierele externe ale UE, șeful guvernului de la Viena a nuanțat declarațiile.

Cancelarul Austriei critică România și Bulgaria, dar laudă Croația

Astfel, cancelarul Karl Nehammer a respins amenințarea ministrului de Interne, Gerhard Karner, de a pune veto asupra intrării Croației în spațiul Schengen. Premierul laudă Zagrebul pentru felul în care gestionează granița externă a blocului comunitar și critică explicit România, Bulgaria și Ungaria că lasă migranți să intre ilegal în Europa.

Aflat în Croația, miercuri, unde va discuta cu premierul Andrej Plenkovic și președintele Zoran Milanovic, premierul Austriei a fost întrebat pe tema extinderii Schengen, pornind de la declarațiile ministrului de Interne, Gerhard Karner, care spusese că nu este momentul pentru aderarea Bulgariei, Croației și României. Potrivit acestuia, decizia de primire în Schengen se ia individual pentru fiecare țară în parte, nu în bloc.

„Nu simțim nicio presiune migraționistă din nordul Croației. Din moment ce Croația își protejează granițele într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă aici. Țările vor fi votate individual (n.r. – pentru acces în Spațiul Schengen)”, a spus Karl Nehammer, citat de Kleine Zeitung, care arată că veto-ul este îndreptat împotriva României și Bulgariei.

„Avem 100.000 de oameni care au trecut ilegal granița, dintre care 75.000 au traversat țări ca România, Bulgaria și Ungaria, fără a fi înregistrați de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc de securitate și va trebui să ne ocupăm de asta”, a subliniat cancelarul austriac.

Nu este momentul pentru extinderea Schengen

Ministrul de Interne al Austriei transmitea, vinerea trecută, că este împotriva extinderii Schengen cu România, Bulgaria şi Croaţia, motivând că „nu este momentul acum”. Oficialul de la Viena dă vina pe valul de migranți din Europa Centrală prin Balcani. „Extinderea unui sistem stricat nu poate funcționa. Situația din Europa arată limpede că protecția granițelor externe nu funcționează”, a declarat Gerhard Karner.

Oficialul a amenințat în avans că Austria va pune veto la extinderea spațiului Schengen al UE. Potrivit unei recomandări a Comisiei Europene, Președinția Cehă a Consiliului UE intenționează să includă Croația, Bulgaria și România în sistem la începutul anului 2023. Dar fără unanimitate, acest plan ar eșua.