Suedia nu a respectat condiția pusă de Turcia, pentru aderarea la NATO. Gestul care îl va înfuria pe Erdogan

Suedia nu a respectat condiția pusă de Turcia, pentru aderarea la NATO. Gestul care îl va înfuria pe Erdogan

Turcia a acceptat, într-un final, aderarea Suediei și Finlandei la NATO, spunând că deblochează discuțiile pentru ca cele două țări să intre în Alianță. Recep Tayyip Erdogan a pus, însă, o condiție pentru ca cele două țări să adere la Alianță.

Condiția pusă de Turcia pentru aderarea la NATO, încălcată de Suedia

Suedia nu a extrădat încă suspecții căutați de Turcia pentru acuzații de terorism, în ciuda semnării unui acord luna trecută pentru ca Ankara să renunțe la opoziția sa față de aderarea Stockholmului la NATO, a declarat miercuri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit Reuters.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care a acuzat cele două țări nordice că impun embargouri asupra armelor pentru Ankara și că sprijină grupuri pe care le consideră teroriste. .

Cele trei țări au semnat un acord de ridicare a veto-ului Ankarei în schimbul unor promisiuni privind lupta împotriva terorismului, dar Turcia a declarat că va bloca eforturile de aderare la NATO ale celor două state nordice dacă promisiunile nu vor fi respectate.

Turcia încearcă să obțină extrădarea a 73 de persoane din Suedia și a altor 12 din Finlanda.

Săptămâna trecută, Cavusoglu a anunțat că în luna august va avea loc o întâlnire între Turcia, Finlanda și Suedia pentru a evalua progresele înregistrate în implementarea cererilor Ankarei privind combaterea terorismului.

Prima întâlnire după acordul dintre Suedia, Finlanda și Turcia

Potrivit șefului diplomației turce, aceasta va fi prima reuniune a „comitetului permanent de monitorizare” care va evalua punerea în aplicare sau nu a promisiunilor făcute în memorandumul semnat de Ankara, Helsinki și Stockholm la sfârșitul lunii iunie, cu ocazia summitului NATO de la Madrid.

Turcia, Finlanda și Suedia au ajuns la un acord de ultim moment pentru ca cele două țări nordice să devină membre NATO în ajunul summitului alianței militare de la Madrid.

NATO a declarat că s-a ajuns la un acord trilateral în cadrul unei întâlniri între președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și premierul suedez, Magdalena Andersson, în capitala spaniolă.

După o perioadă de negocieri intense, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marți seara:

„Sunt încântat să anunț că avem acum un acord care deschide calea pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO.”