Vestea aderării Finlandei și Suediei la NATO a fost salutată cu mare bucurie de toți membrii, având ca scop întărirea puterii și securității eroatlantice. La câteva zile distanță după ce președintele Turciei a sprijinit această aderare, tot el anunță noi condiții de îndeplinit din partea celor doi țări pentru a-și menține în continuare sprijinul.
La începutul summitului de la Madrid, șeful NATO a anunțat cu mare bucurie existența unui acord prin care președintele Turciei și-a dat acordul privind susținerea invitației făcută de Finlanda și Suedia privind aderarea la NATO, fiind realizabilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei.
„Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO” şi care răspunde „preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului”, a transmis Jens Stoltenberg.
În urmă cu câteva ore, în încheierea summitului de la Madrid, președintele Turciei a tras un smenal de alarmă, potrivit căruia Ankara ar putea bloca aderarea cleor două țări la NATO, dacă nu se angajează să îndeplinească noile condiții impuse de Turcia.
Recep Tayyip Erdoğan a mai declarat faptul că, acordul în 10 articole cu cele două state nordice a fost o victorie pentru Ankara, fiind abordate toate „sensibilităţile” acesteia.
Printre condițiile impuse, liderul turc a menționat extrădarea suspecţilor de terorism cu legături cu grupuri kurde ilegale sau reţeaua clericului exilat, acuzat de organizarea loviturii de stat eşuate din 2016, în Turcia.
Erdogan a transmis că, dacă cele două țări își încalcă promisiunile, Parlamentul Turciei nu va mai aproba procesul de aderare la NATO, fuziunea neputând avea loc fără acordul tuturor celor 30 de țări membre.
„Aderarea nu va funcţiona dacă nu aprobăm acest lucru în Parlamentul nostru. Suedia şi Finlanda trebuie să îşi îndeplinească îndatoririle. Dacă nu le îndeplinesc, atunci bineînţeles că nu avem cum să îl trecem în parlamentul nostru” a declarat Erdoğan.
Președintele turc își folosește asul din mânecă, în contextul aderării Finlandei și Suediei la NATO. Conștient de importanța acordului său, liderul turc solicită ajutor reciproc celor două țări, sugerând că, o dată ce Turcia aprobă susținerea Finlandei și Suediei privind aderarea, ceea ce le oferă un plus de securitate teritorială, același lucru îl dorește și el pentru țara sa.
Din acest motiv, Erdogan le-a cerut Finlandei, Suediei şi aliaţilor NATO să dovedească „solidaritate deplină” cu Ankara în lupta sa împotriva terorismului, în special luptând împotriva mişcărilor kurde, solicitându-le „să ia parte” la această luptă.
„Această determinare (împotriva terorismului) nu trebuie să rămână pe hârtie. Este imperativ ca lupta să continue într-o manieră pe deplin solidară, fără nicio discriminare între organizaţiile teroriste”, a transmis liderul turc la summitul NATO.