Turcia a acceptat aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele două țări vor intra în Organizație

Turcia a acceptat aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele două țări vor intra în Organizație

Președintele finlandez Niinisto afirmă că Turcia a acceptat să sprijine aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Președintele Finlandei a declarat marți că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și Suediei la NATO, în prima zi a summitului alianței din capitala spaniolă Madrid.

Turcia deblochează aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Niinisto a declarat că avansul a venit după ce cele trei țări au semnat un memorandum comun „pentru a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității fiecăreia dintre ele”.

„Memorandumul nostru comun subliniază angajamentul Finlandei, Suediei și Turciei de a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității reciproce. Faptul că vom deveni aliați în cadrul NATO va consolida și mai mult acest angajament.

În ultimele săptămâni, Turcia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amenințarea terorismului. Finlanda a luat în mod constant în serios aceste preocupări.

Finlanda condamnă terorismul în toate formele și manifestările sale. În calitate de membru NATO, Finlanda se va angaja pe deplin față de documentele și politicile antiteroriste ale NATO.

Pe măsură ce ne consolidăm cooperarea în materie de combatere a terorismului, exporturi de arme și extrădări, Finlanda continuă, în mod firesc, să acționeze în conformitate cu legislația sa națională.

Sunt încântat să încheiem această etapă pe drumul Finlandei către aderarea la NATO. Aștept acum cu nerăbdare să am discuții fructuoase cu viitorii noștri aliați, aici, la Madrid, despre rolul Finlandei în NATO.”

Anterior, Finlanda a spus că nu va adera la NATO fără Suedia.

Suedia și Finlanda au solicitat luna trecută să se alăture alianței occidentale de apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Dar s-au confruntat cu opoziția Turciei, care le-a acuzat că susțin și adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care le consideră teroriști.

„Cum putem avea încredere în ei? (…) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei”, a explicat Erdogan, anterior.

Turcia avea obiecții cu privire la aderarea celor două țări la NATO, din cauza faptului că acestea ar susține militanții kurzi, pe care Ankara îi cataloghează drept teroriști.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu a declarat că„țările care susțin terorismul nu ar trebui să fie aliate în NATO”. Acesta a adăugat că Turcia a cerut atât Finlandei, cât și Suediei „să nu mai susțină grupurile teroriste”.