Structură extragalactică, descoperită în zona obscură a universului: ce este „zona de evitare”

Structură extragalactică, descoperită în zona obscură a universului: ce este „zona de evitare”

Una dintre cele mai dificile părți ale universului de observat este numită „zona de evitare” (ZoA), regiunea relativ neexploatată a cerului, ascunsă de propria noastră galaxie, Calea Lactee.

Dar, în cadrul unor noi cercetări, o echipă de astronomi a reușit să cerceteze direct prin zonă și a găsit o „structură extragalactică” ascunsă cândva, potrivit unui nou studiu care este în așteptarea revizuirii de către cercetători, dar care a fost trimis revistei Astronomy & Astrophysics.

Ce este „zona de evitare” din spațiu

Zona notorie ascunde aproximativ 10 până la 20 la sută din cer, datorită stelelor și prafului care înconjoară gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre. Pentru a vedea ce se află de cealaltă parte a zonei, poate fi o misiune dificilă – au fost depuse cu succes eforturi pentru a privi prin zonă înainte, dar în comparație cu alte regiuni ale spațiului, aceasta primește încă relativ puțină atenție.

Și acum, descoperirea de către astronomi a „structurii extragalactice” – despre care se crede că este un grup de galaxii considerabil – poate ajuta la clarificarea lucrurilor.

„De mulți ani, ZoA a avut o lipsă de informații, dar acum, cu noi studii, am putea acoperi o mică regiune a cerului și, în viitorul apropiat, o regiune mai mare cu date”, a declarat Daniela Galdeano, astronom la Universitatea Națională din San Juan din Argentina.

Pentru a arunca o privire dincolo de vălul galactic, Galdeano și echipa sa au folosit sonda VVV al Observatorului European de Sud, pentru a examina lumina infraroșie care trece dincolo de partea obstructivă a Căii Lactee, deoarece lumina vizibilă este complet blocată.

Odată ce și-au dat seama că ceea ce priveau era un cluster, astronomii au continuat folosind telescopul Gemini South din Anzii chilieni, pentru a măsura deplasările spre roșu de la cele cinci galaxii observate în interiorul lor, ceea ce a ajutat la determinarea distanțelor și vitezelor acestora.

Conform estimărilor echipei, ar putea exista aproximativ 58 de galaxii adunate în cluster – dar vor avea nevoie de observații suplimentare pentru a fi siguri.