Statul dă câte 500 de lei pentru tinerii români. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia pentru a primi banii

Statul dă câte 500 de lei pentru tinerii români. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia pentru a primi banii

Autoritățile din România fac eforturi semnificative pentru a încuraja copiii românilor să învețe cât mai bine și niciun stimul nu este mai bun decât cel financiar. Din acest motiv, s-au inventat bursele și nu sunt puțin deloc.

Pe anul 2022, nu mai puțin de 537.477 de elevi români se vor bucura de burse. Dintre acestea, aproximativ 347.000 sunt burse de merit dedicate copiilor cu medii peste 9,50. Acestora li se adaugă 156.000 de burse de ajutor social. Datele au fost confirmate de ministrul educației printr-un comunicat remis Agerpres.

Informarea a venit după ce mai multe asociații ale elevilor au anunțat că vor ataca în instanță creșterea pragului pentru bursa de merit de la 8,50 în prezent, la 9,50. Oficialul guvernamental a ținut să menționeze că cei 347.000 de recipienți estimați ai burselor de merit sunt de trei ori mai mulți față de 2020, când discutam de doar 123.472 de persoane.

Elevii români, dornici de burse de merit

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate. (…) Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză”, au transmis asociaţiile de elevi.

În mod previzibil, Ministrul Educației are o scuză pentru această decizie, dar ignoră beneficiul fabulos al acelor bani pentru foarte multe familii de români. Oficialul a atras atenția asupra faptului că, din datele transmise de către inspectoratele şcolare în anul şcolar 2021- 2022, rezultă că 753.400 de elevi sau aproximativ 53% din numărul total de elevi eligibili pentru burse, au medii cuprinse în intervalul 8,50 şi 10, dintre care 346.698 peste 9,50.

„Ordinul care stabileşte noile criterii generale de acordare a burselor elevilor a fost analizat în cadrul Comisiei de Dialog Social încă din data de 11 octombrie 2021. De altfel, chiar într-una dintre variantele propuse de reprezentanţii elevilor în data 14.09.2021 se menţiona acordarea burselor de merit pentru elevii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură, respectiv media generală între 9,50 şi 10, nota 10 la purtare în anul anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar pentru elevii aflaţi în clasa a V-a. Precizăm că Ministerul Educaţiei monitorizează în permanenţă evoluţia şi va realiza o analiză a rezultatelor obţinute prin aplicarea acestei măsuri de sprijin şi stimulare a performanţelor elevilor putând propune, dacă va fi cazul, modificări ale criteriilor generale de acordare a burselor”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citește și: