Piața muncii în 2022: angajatorul nu mai face legea, ce vor angajații

Piața muncii în 2022: angajatorul nu mai face legea, ce vor angajații

Ultimii doi ani au adus schimbări radicale pieței muncii din întreaga lume. Peste noapte, modelul de lucru de acasă a înlocuit radical programul zilnic de birou, iar aceasta pare să fie și tendința noului an care ne bate la ușă, chiar dacă angajatorii nu își doresc neapărat acest lucru.

Munca de acasă a fost, inițial, privită ca unica portiță de scăpare, prin care companiile-și puteau menține activitatea, în pofida restricțiilor impuse de autorități, în încercarea lor de a limita răspândirea virusului.

Inițial, puțini angajați aveau încredere că se vor descurca, în timp ce și mai puțini angajatori credeau ca lucrurile se vor termina cu bine. Și, totuși, după aproape doi ani de pandemie, iată-ne în fața unei certitudini: munca de acasă este noua tendință pe piața muncii a viitorului.

Dintr-o scăpare de urgență, dintr-un colac de salvare, munca de acasă s-a transformat într-o opțiune permanentă pentru angajații care și-au dat seama că nu sunt mai puțin performanți dacă nu merg la birou, în mod fizic. În acest timp, numeroși angajatori au ajuns și ei la aceeași concluzie și au început să privească avantajele acestui sistem noi de lucru. De exemplu, dispar costurile de întreținere pentru clădirea de birou, în timp ce compania nu mai e nevoită, de exemplu, nici să deconteze transportul. Sunt și alte beneficii și costuri care sunt eliminate din ecuația existențială angajat-job-angajator, iar firmele au început să se bucure deja de beneficii și să le accepte.

Ce se așteaptă în 2022

Anul 2022 ne va aduce o perpetuare a muncii de acasă, dar și un fenomen nou în rândul ierarhiei de putere dintre angajat și angajator. Specialiștii în resurse umane spun că în 2022 angajatul va face legea pe piața muncii din România. De ce? Explicațiile sunt cât se poate de simple. Se pare că dorințele angajaților vor deveni lege pentru angajatori, deoarece companiile se confruntă deja cu o criză acută de forță de muncă. Studii recent efectuate pe această temă arată că, dacă angajatorii nu vor primi ceea ce-și doresc de la firme, sunt dispuși să-și dea masiv demisiile.

Întrebarea este: ce-și doresc? Ei bine, surpriză: flexibilitate în program.

Sondajele realizate la nivel global indică faptul că nouă din zece angajați își doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc și a programului de muncă.

În cazul în care ar putea alege dintre anumite opțiuni, peste jumătate (54%) dintre respondenții angajați ar alege un programul de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privința locului din care muncesc, conform studiului EY „Work Reimagined Employee Survey. Analiza a fost realizată în martie 2021 și a analizat 16.264 de răspunsuri din 16 țări și 23 de sectoare de activitate. „Milenialii” au reprezentat mai bine de jumătate din numărul total de respondenți.

Sondajul în cauză mai arată că, în general, angajații și-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două și trei zile după încheierea pandemiei. Odată cu relaxarea restricțiilor sanitare din țările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondenții angajați și-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă. Mai mult, două treimi consideră că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul unde muncesc și că acest proces nu reprezintă un impediment pentru flexibilizare.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară și incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde așteptărilor grupului țintă de angajați și, în același timp, pentru a îndeplini și cerințele organizaționale”, e de părere Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services.

Practic, peste jumătate (54%) dintre angajații care au participat la studiu ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate în privința locului și programului de muncă.

Managerii/liderii, angajații cu funcții în departamentele de tehnologie și financiare și cei cu persoane în îngrijire sunt printre cele mai dispuse persoane de a pune demisia pe masa angajatorului, în cazul în care acesta din urmă nu se conformează dorințelor lor.

Angajații care cel mai probabil ar rămâne la actualul loc de muncă sunt membrii generației „baby boomers”, persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de muncă actual și cei care activează în sectorul guvernamental sau în educație.

În pofida acestei aparente deschideri spre schimbarea locului de muncă în căutarea unor condiții de lucru mai flexibile, majoritatea respondenților angajați (76%) declară că sunt mulțumiți de locul lor de muncă, iar 93% intenționează să rămână la actualul loc de muncă în următoarele 12 luni.

Studiul a sondat, de asemenea, atitudinea față de impactul telemuncii în cultura organizaţională. În opinia a aproape jumătate (48%) dintre respondenți, cultura lor organizațională s-a îmbunătățit pe durata pandemiei provocate de COVID-19, în timp ce doar 31% consideră că aceasta s-a deteriorat.

În privința vaccinului împotriva COVID-19, 61% dintre angajații sondați doresc ca organizația lor să impună vaccinarea drept o condiție prealabilă pentru lucrul de la birou. Atitudinea față de vaccinare variază însă de la o zonă geografică la alta. Dacă 66% dintre respondenții din America de Sud consideră că organizațiile ar trebui să impună vaccinarea tuturor angajaților, în zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa), procentul celor care sunt de acord cu această condiție scade la 52%.

Perspectiva adoptării unor condiții de muncă mai flexibile generează o cerere mai mare pentru tehnologie, atât la sediu companiilor, cât și la biroul de acasă. 64% dintre respondenți au indicat că doresc o îmbunătățire a serviciilor de tehnologie accesate la locul de muncă (de exemplu, conexiuni la internet mai rapide și dotări de videoconferință), iar aproape jumătate (48%) își doresc ca organizațiile lor să le îmbunătățească echipamentele de lucru de acasă (de exemplu, monitoare și căști audio suplimentare). În același timp, un procent asemănător (47%) ar dori să li se ramburseze costurile cu serviciile de telefonie/conexiunile la internet de mare viteză.

Totuși, în pofida tranziției către noile modalități de lucru și a adoptării tehnologiilor pentru întâlniri virtuale, 67% dintre respondenți și-ar dori să călătorească în regim moderat spre frecvent în interes de serviciu, după încheierea pandemiei provocate de COVID-19, un procent în creștere față de 49% înregistrat în ediția anterioară a studiului.

Citește și: