02 iun. 2022 | 12:01

Statul, cu tunurile pe Digi RCS RDS: acuzațiile care planează deasupra gigantului român

ACTUALITATE
Statul, cu tunurile pe Digi RCS RDS: acuzațiile care planează deasupra gigantului român

Televiziunea Aleph News a făcut o plângere contra Digi RCS RDS. Astfel, s-a declanșat o investigaţie pentru un posibil abuz de poziţie dominant.

Consiliul Concurenţei a reacţionat după plângerea respectivă, conform lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, care a declarat pentru Paginademedia.ro: „Aleph a făcut această plângere, iar după analiza plângerii, Consiliul a declanşat o investigaţie împotriva RCS, în urmă cu o lună”.

“Vom vedea cât de repede vom putea să strângem suficiente date şi de la RCS şi de la alţi actori din piaţă, ca să ne formăm o opinie pentru a vedea dacă comportamentul lui RCS reprezintă o încălcare a Legii Concurenţei”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, pentru sursa citată.

“Ştim că CNA-ul a constatat de mai multe ori o încălcare a Legii Audiovizualului de către Digi RCS RDS şi că a aplicat sancţiunile sale, dar noi desigur nu ne putem pronunţa pe Legea Audiovizualului, ci pe Legea Concurenţei şi să vedem dacă comportamentul lui RCS reprezintă un abuz”.

Digi RCS RDS e luat în vizor

Ca referință, Aleph News a reclamat la Consiliul Concurenţei că a fost discriminat de Digi RCS RDS. Televiziunea ar fi fost plasată, în grila de programe, pe o poziţie care îl dezavanteajează şi îl defavorizează. Mai exact, plângerea a fost că RCS ar comite un abuz de poziţie dominantă.

„Din analizele noastre anterioare, noi considerăm că RCS are o poziţie dominantă. Are o cotă de piaţă pe toate tipurile de retransmisie, şi cablu şi satelit, depăşeşte 50%, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o poziţie dominantă.

Acum trebuie să analizăm dacă într-adevăr reprezintă un abuz ceea ce face RCS”, a declarat Bogdan Chiriţoiu pentru aceeași sursă.

În acest context, Bogdan Chiriţoiu a reamintit că nu e ilegal să ai o poziţie dominant: „Problema este că dacă ai o poziţie dominantă trebuie să fii mai grijuliu când îi tratezi partenerii comerciali. Să fii atent să nu discriminezi”.

“Legea incriminează abuzul de poziţie dominantă şi nu existenţa poziţiei dominante”, a completat Chiriţoiu.

„În acelaşi timp Aleph ne-a cerut şi aplicarea de măsuri neîntârziate. Iarăşi, acolo urmează să ne pronunţăm şi pe acea cerere interimară, dar cel mai important este să finalizăm investigaţia şi să constatăm dacă Digi RCS RDS a încălcat sau nu Legea Concurenţei”, a conchis acesta.