19 mai 2022 | 19:01

Cum a ajuns cea mai mare șosea din București să poarte numele unui rus. Cine a fost Kiseleff, generalul care iubea România

ACTUALITATE
Cum a ajuns cea mai mare șosea din București să poarte numele unui rus. Cine a fost Kiseleff, generalul care iubea România

Cea mai mare șosea din București poartă numele unui soldat rus. Află cine a fost Kiseleff și de ce iubea acesta țara noastră atât de mult.

Această șosea reprezintă strada pe care marile personalități care au vizitat Bucureștiul, au parcurs-o de-a lungul timpului, fiind vorba despre Papa Francisc, Michael Jackson sau George W. Bush. Foarte mulți dintre noi am auzit de șoseaua Kiseleff, însă puțini știu de ce aceasta poartă numele unui rus.

Undeva la jumătatea secolului al XVIII-lea, Bucureștiul cunoștea dincolo aria care era formată de punctele de astăzi Piața Unirii, Piața Victoriei, Piața Rosetti și Piața Mihail Kogălniceanu. Haosul încă domnea în acest oraș, iar sistematizarea se afla în toi.

De asemenea, localnicii abia se obișnuiau cu ideea că străzile trebuie să poarte un nume. De asmeenea, în anul 1834 era introdusă nomenclatura oficială a străzilor și tot acestea au început a fi mărite, apărând primul sistem de canalizare.

Acesta era și anul când mandatul de Guvernator al Principatelor Române lua sfârșit în cazul contelui Pavel Kiseleff, fostul conducător al administrației militare rusești. Mandatul acestuia a numărat doar cinci ani, însă a avut o mare însemnătate, domnind chiar și după aproape 180 de ani.

Kiseleff este cel care le-a dat românilor prima Constituție și totodată a fost și cel care a refuzat să i se facă statuie, argumentând că banii utilizați în acest scop ar ajuta mai mult pentru o plantație de copaci. Acela era începutul Parcului Kiseleff.

La un deceniu după ce acesta s-a întors în Rusia, românii au considerat că merită ca una dintre cele mai importante străzi din București să îi poarte numele, fiind vorba despre artera care pleacă de la Piața Presei Libere din prezent și până la Piața Victoriei.

Motivul pentru care cea mai mare șosea din București poartă numele lui Kiseleff

Generalul este autorul moral și într-o oarecare măsură și cel faptic al Regulamentului organic, ceea ce reprezenta prima lege organică cvasi-constituțională în Principatele Dunărene. Practic, acest document a pus baza occidentalizării societății românești care, încă se afla sub influența otomană.

Aceste transformări au avut loc în cadrul mai multor domenii. Atunci când Kiseleff ajungea la București, în data de 19 octombrie 1829, bucureștenii se confruntau cu o epidemie de ciumă și holeră. Contele a fost cel care a impus carantina și a mărit numărul medicilor, ajungând să rezolve situația critică.

Pe baza acestor măsuri, fenomenul migrației din mediul rural în mediul urban a început să ia amploare, în același timp fiind înregistrată și o explozie al numărului de așezări din jurul orașelor care existau deja. Aceste Regulamente Organice pe baza cărora au avut loc schimbările reprezintă primele Constituții din istoria celor două principate române.

Pavel Kiseleff

Pavel Dmitrievici Kiseliov, cunoscut mai bine sub numele Kisseleff, în grafia franceză

Datorită contribuțiilor sale enorme aduse României, Șoseaua din București devenea Șoseaua Kiseleff, chiar în ziua în care acesta împlinea vârsta de 56 de ani, în anul 1844. Acest nume al străzii rămâne neschimbat după aproape 180 de ani.