Speranțe făcute praf, de la vârful Guvernului: visul de-o viață al românilor, irealizabil, de fapt

Speranțe făcute praf, de la vârful Guvernului: visul de-o viață al românilor, irealizabil, de fapt

Pentru mulți români, unul dintre cele mai arzătoare obiective naționale ar fi trecerea la moneda unică europeană. Adoptarea euro are însă șanse reale să rămână, în continuare, doar un vis frumos, dar irealizabil. O spune pe șleau unul dintre liderii guvernării din prezent, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Liderul social-democraților nu prea crede în șansele actuale ale țării noastre de a fi acceptată în rândul statelor care folosesc moneda unică europeană.

România nu va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro, consideră Ciolacu.

„Din câte ştiu eu, erau cinci criterii. (…) Când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la zona euro. În acest moment, după cum bine ştiţi şi fără reţinere o spun, după o guvernare de dreapta pe care am resimţit-o cu toţii, ne-am întors iarăşi, două sau trei criterii le-am pierdut”, a explicat, pe larg, oficialul guvernamental.

Un vis înlocuit cu altul

Dacă nu reușim să adoptăm euro, măcar să intrăm în Spaţiul Schengen. Aceasta pare să fie deviza social-democratului, care notează că acesta reprezintă actualul obiectiv al țării noastre.

„Prioritatea noastră în acest moment este Spaţiul Schengen şi OECD. Cred că sunt două lucruri ambiţioase„, a punctat liderul PSD.

„Este întotdeauna o prioritate (accederea la zona euro – n.r.), dar prioritatea 1 este Spaţiul Schengen. Ca să aderi la moneda euro ştiţi că trebuie să ai anumiţi indicatori. În acest moment, ţinând cont nu numai de ce se întâmplă în România şi de forţele politice din România, ne uităm ce se întâmplă totuşi în Ucraina şi recesiunea din Europa, nu cred că România va avea indicatorii necesari pentru aderarea în zona euro”, a încheiat Marcel Ciolacu.

Zilele acestea, liderul PSD a mai vorbit în spațiul public despre o altă măsură mult așteptată de români. Este vorba despre programul social Sprijin pentru România, în baza căruia cetățenii cu venituri mici vor beneficia de 50 de euro la fiecare două luni sau de o masă caldă. Măsura e menită să ajute românii să treacă peste valul de scumpiri din ultima perioadă. Conform liderului PSD, voucherele vor începe să fie distribuite cu data de 1 iunie 2022.

„Voucherele sunt în vigoare, e o Ordonanţă dată. Categoric se vor primi aceste vouchere de la 1 iunie”, a precizat oficialul social-democrat, care a ținut să precizeze că banii necesari vor fi luați atât din buget, cât și din fonduri europene.

De asemenea, trebuie punctat faptul că de aceste tichete sociale vor beneficia nu mai puțin de 3 milioane de cetățeni.

Citește și: