10 mai 2022 | 08:28

Totul despre tichetele sociale de la stat: de când se dau, cine le primește și cât valorează, de fapt

ACTUALITATE
Totul despre tichetele sociale de la stat: de când se dau, cine le primește și cât valorează, de fapt

Cu scopul de a întinde o mână de ajutor populației vulnerabile, autoritățile române au creat un plan pentru distribuirea unor tichete sociale. Având în vedere că pot fi folosite doar pentru alimente, le poți considera noile tichete de masă, dar în loc să vină de la angajator, vor fi distribuite de oficialități.

Nu mai puțin de 3 miliarde de lei va cheltui statul român pentru tichetele sociale în valoare de 250 de lei sau aproximativ 50 de euro. Banii vor fi distribuiți sub forma unor carduri digitale, foarte similare cu cele de debit sau credit, începând cu luna iunie a acestui an. Este foarte important de reținut că banii cu pricina nu pot fi scoși de la bancomat și nici folosiți pentru altceva decât alimente.

Cine primește tichetele sociale de la stat

Autoritățile de la București au gândit noile tichete sociale sau tichete de masă pentru populația vulnerabilă din România. Este vorba de persoane ale căror venituri lunare nu depășesc 1500 de lei pe lună. Dacă trăiești cu impresia că nu sunt mulți cei aflați în această situație, te înșeli amarnic. Este vorba de peste 3,2 milioane de români, dintre care 2,3 milioane sunt doar pensionari. Acestora li se adaugă persoanele cu dizabilități în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii mai mici sau egale 1.500 lei, un număr estimat de 400.000 de persoane.

În plus, discutăm de familiile cu cel puțin doi copii aflați în întreținere al căror venit net lunar este mai mic sau egal cu 600 lei pe membru de familie, familiile monoparentale al căror venit net lunar este mai mic sau egal cu 600 lei pe membru de familie, familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, persoanele fără adăpost.

Bugetul total de 3,1 miliarde de lei din spatele acestei inițiative este asigurat parțial din Fonduri externe nerambursabile, Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială aferent perioadei de programare 2021 – 2027. Restul fondurilor sunt de la bugetul de stat.

Ca un ultim detaliu, sumele reprezentând sprijinul nu se impozitează și nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de stat, asigurări sociale de sănătate sau contribuția asiguratorie pentru muncă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele