Soluția românilor, după ce s-au scumpit benzina și motorina: cât costă alternativa, în cât timp se amortizează

Soluția românilor, după ce s-au scumpit benzina și motorina: cât costă alternativa, în cât timp se amortizează

Preţul foarte mare al benzinei îi determină pe şoferi să caute alternative mai ieftine de deplasare.

Cea mai la îndemână variantă este montarea unei instalaţii de gaz petrolier lichefiat pe maşină, care poate reduce la jumătate costurile cu carburanţii.

Montarea unei instalaţii GPL costă în medie 3.000 de lei, iar investiţia este amortizată după parcurgerea a 10.000 de kilometri. Costul unui litru de gaz petrolier lichefiat este în jur de 4 lei, sub jumătatea preţului unui litru de benzină.

Oamenii aleg această alternativă, după ce au observat că preţul benzinei a crescut foarte mult în ultima perioadă.

Montarea unei astfel de instalaţii se face în doar câteva ore, iar costurile variază între 2.500 şi 4.500 de lei, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului.

Statul nu sprijină trecerea de la benzină la GPL

Un şofer care a ales să-şi treacă autoturismul de pe benzină pe GPL în urmă cu câţiva ani ne spune că economia făcută cu carburantul este însemnată.

„Am montat prima instalaţie, cred, undeva prin 2014. Benzina era scumpă şi atunci, iar montând GPL am redus poate mai bine de jumătate preţurile pe care le plăteam la benzină. Acum un plin la gaz, 160 de lei, 44 de litri. La un motor de 1,9 litri fac undeva la 380 de kilometri. Depinde şi de stilul de mers”, a declarat Cosmin Sava pentru adevărul.ro.

În România, statul nu sprijină trecerea de la benzină la gaz petrolier lichefiat. În alte state, cei care optează pentru conversia autoturismului au parte de facilităţi, de la locuri de parcare gratuite până la deduceri de preţuri sau bonificaţii.

„Alimentarea cu GPL este foarte sigură, este prietenoasă cu mediul şi îţi face face economie. E o alegere nemaipomenită pentru cei care au maşini pe benzină. Consumul pe GPL creşte cu maxim un litru la suta de kilometri, dar se reflectă în diferenţa de preţ dintre benzină şi GPL. Preţul mediu la benzină e 9 lei, iar la gaz e 4 lei şi ceva. E la jumătate”, declară Sebastian Maroş, proprietarul unui service unde se montează instalaţie GPL pe maşini.