Soluția inteligentă pentru stingerea incendiilor: roboții canini de la Boston Dynamics

Soluția inteligentă pentru stingerea incendiilor: roboții canini de la Boston Dynamics

Conform New York Times, departamentul de pompieri al orașului (FDNY) a devenit primul din țară care a cumpărat câinele robot de la Boston Dynamics, în valoare de 75.000 de dolari – deși, desigur, nu este primul departament de siguranță publică care l-a cumpărat. Iată cum ajută roboții canini. 

FDNY a declarat pentru Times că intenționează să folosească roboții numiți „Spot” pentru a ajuta în timpul misiunilor dificile de căutare și salvare, o utilizare potențial mult mai puțin controversată a tehnologiei decât contemporanii lor din NYPD care folosesc câinii în raiduri.

Există, de asemenea, dorința de a ajuta orașul să capete o oarecare încredere cu privire la „câini” după experimentul dezastruos al Departamentului de Poliție din New York cu aceștia în 2021. A trecut puțin mai puțin de un an de când NYPD și-a anulat contractul cu Boston Robotics, după ce publicul a aflat despre roboți printr-un videoclip viral.

Roboții canini ajută la stingerea incendiilor

Videoclipul îl arăta pe unul dintre roboți, vopsit în albastru de poliție, ieșind cu polițiști dintr-o clădire de locuințe publice după arestarea unui presupus hoț de locuințe. Mulți au asemănat aceste misiuni cu episoadele din serialul SF Black Mirror.

Potrivit lui Michael Leo din echipa de robotică a FDNY, Hollywood este de vină pentru neîncrederea publicului în aceste mașinării.

„Industria TV și industria cinematografică ne deformează realitatea în anumite privințe, deoarece deseori arată imagini cu roboți care sunt armați, iar apoi oamenii cred că așa sunt toți roboții”, a spus el pentru NYT. „Întreaga noastră misiune este una care salvează vieți. Acesta este lucrul de bază. Acești roboți vor salva vieți”.

Dincolo de preocupările cu privire la armonizarea și înfricoșarea generală a acestor roboți, există și îngrijorările mai ample că aceștia ar putea fi folosiți ca instrument de supraveghere, mai ales după ce poliția din New York a fost examinată cu privire la lansarea sa dezastruoasă anul trecut. Însă poliția este, la urma urmei, destul de diferită de munca pe care o desfășoară pompierii. Cu puțin noroc și mult bun simț, FDNY va evita greșelile agenției sale surori și îl va folosi pe Spot cu ceva mai mult tact.