Soluția ciudată pentru scăderea globală a consumului de petrol: toți ar trebui să facem economie

Soluția ciudată pentru scăderea globală a consumului de petrol: toți ar trebui să facem economie

Prețurile la motorină, benzină și energie nu vor scade curând. Singura soluție ca să compensăm noua realitate surprinzător de scumpă implică un efort din partea noastră. Trebuie să facem economie, iar experții au propuneri cât se poate de diverse.

În contextul în care dependența de petrolul rusesc nu pare să se pondereze prea curând, singura soluție este să micșorăm consumul, iar Agenția Internațională a Energiei (IEA) a venit cu mai multe multe propuneri pe marginea acestui subiect. Printre ele se numără reducerea vitezei de deplasare pe autostradă cu minim 10 kilometri/oră, dar îmbrățișarea în continuare a telemuncii pentru trei zile pe săptămână.

Problemele cu petrolul nu pleacă nicăieri

Deși au existat fluctuații în ambele sensuri pentru prețul petrolului în ultimele săptămâni, trendul general este unul îngrijorător. Rusia este în continuare unul dintre cei mai importanți furnizori din Europa, iar achizițiile nu se vor întrerupe peste noapte. În acest context, dacă ne asumăm scumpirile și alimentăm în continuare la fel de mult, indirect, ajungem să finanțăm invazia Ucrainei. Alternativa este să facem economie, să micșorăm consumul.

IEA a publicat un decalog de măsuri pentru diminuarea consumului de petrol, în contextul invaziei din Ucraina. Autoritatea internațională atrage atenția asupra faptului că, dacă s-ar materializa și ar fi respectate de țările dezvoltate pe parcursul a patru luni, măsurile ar duce la economisirea a aproximativ 2,7 milioane de barili pe zi.

Lista lansată de agenţie mai include, printre altele: declararea zilelor de duminică drept „zile fără maşini” în oraşe, ieftinirea transportului public, stimularea populaţiei să se deplaseze mai mult pe jos sau cu bicicleta sau stabilirea unui trafic alternativ al maşinilor pe drumurile din zonele urbane. În același timp, ar ajuta creșterea ratei de adopție pentru car sharing, promovarea unui mod de condus mai eficient pentru șoferii de camioane, optarea pentru călătoriile cu trenuri de mare viteză sau cu trenurile de noapte, în locul mașinilor personale. Accelerarea înlocuirii parcului auto cu autovehicule electrice sau hibride este de asemenea pe listă.

Citește și: