Putin a mai pierdut un colonel în Ucraina. Alexander Bespalov devine cel mai recent ofițer superior rus aflat printre cei „19.000” de soldați uciși în război

Putin a mai pierdut un colonel în Ucraina. Alexander Bespalov devine cel mai recent ofițer superior rus aflat printre cei „19.000” de soldați uciși în război

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a pierdut al nouălea colonel în conflictul din Ucraina, în timp ce pierderile Moscovei continuă să crească pe zi ce trece. Ofițerul superior rus a fost înmormântat, vineri, 8 aprilie, în orașul rus Ozersk, potrivit unui anunț local, care spunea că acesta a fost ucis „în timpul unei operațiuni militare speciale în Ucraina”, un termen folosit de Moscova pentru a evita să spună „război”.

Încă o pierdere pentru Vladimir Putin. Un colonel al armatei sale a fost ucis în Ucraina

Colonelul Alexander Bespalov a fost condus pe ultimul drum, vineri, în orașul închis din Rusia, Ozersk. Bărbatul era un pilon cheie al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina. Bespalov era comandantul Regimentului 59 de Tancuri de Gardă și a devenit cel mai recent ofițer militar rus de rang înalt ucis în confruntările cu armata ucraineană din regiunea Kiev.

Rusia înregistrează pierderi grele în războiul actual

Atacurile direcționate asupra unităților de tancuri rusești au permis forțelor ucrainene să compenseze numărul lor inferior, ultimele estimări ale oficialilor de la Kiev sugerând că Kremlinul a pierdut peste 4.000 de vehicule militare. În plus, Ministerul ucrainean al Apărării estimează că Rusia a trimis la moarte peste 19.000 de militari. Între timp, mii de soldați ruși s-au retras din regiunea Kiev, pentru a-și reorienta eforturile militare spre estul Ucrainei.

Cu toate acestea, un înalt oficial american al Apărării a declarat, vineri, că Pentagonul a stabilit că unele dintre unitățile de luptă rusești care s-au retras din zona Kievului în ultimele zile sunt atât de grav avariate și epuizate încât utilitatea lor pe front este pusă sub semnul întrebării. Unii analiști au sugerat că repoziționarea soldaților ruși în jurul Donbasului ar putea fi un semn clar că forțele terestre ale Moscovei au suferit pierderi mari în încercarea lor de a ocupa capitala și alte orașe mari din Ucraina.

Alexander Bespalov a fost înmormântat în secret

Kremlinul are o politică de a minimiza victimele militare printr-un decret din 2015, care declară secret de stat toate decesele în conflict. O poză a lui Bespalov arăta că era un ofițer foarte decorat, cu două rânduri de medalii gravate pe piept. Inițial, autoritățile locale au transmis că acesta urmează să fie înmormântat în Ozersk, apoi anunțul a fost șters. Ozersk este un oraș rusesc închis, ceea ce înseamnă că deplasările sunt puternic restricționate. Cu nume de cod Orașul 40, Ozersk a fost locul de naștere al programului sovietic de arme nucleare după Al Doilea Război Mondial.

„Este imposibil de exprimat în cuvinte ce durere simți când pierzi o persoană apropiată și dragă”, a transmis Tatiana Karsakova, sora colonelului mort în Ucraina, potrivit Daily Mail. „Dragă frate, vei fi mereu viu în inimile noastre!”, a mai spus aceasta.

Lung șir de lideri ruși omorâți de armata ucraineană

Alexander Bespalov este cel mai recent militar dintr-un lung șir de lideri ruși uciși, despre care experții spun că trădează tacticile Kremlinului în invazia Ucrainei. Până acum, nouă colonei și șapte generali au fost omorâți de forțele ucrainene.

Vineri, Ucraina a precizat că are cadavrele a 7.000 de soldați ruși nerevendicați în morgi și mașini frigorifice, în timp ce bilanțul total al morților de la Kremlin ajunge la 19.000.

Citește și: