Soarta războiului din Ucraina se va decide în următoarele săptămâni. Anunțul lui Mircea Geoană

Soarta războiului din Ucraina se va decide în următoarele săptămâni. Anunțul lui Mircea Geoană

Mircea Geoană crede că următoarele căteva săptămâni pot fi decisive pentru soarta războiului din Ucraina. Numărul 2 în NATO estimează că, în această etapă a invaziei, Ucraina va înregistra mai multe pierderi de vieţi omeneşti decât în cea precedentă. Care sunt explicațiile secretarului general adjunct al alianței militare.

Nr. 2 în NATO, declarații noi despre războiul din Ucraina

Dacă șeful NATO, Jens Stoltenberg, anticipa un război de durată, Mircea Geoană susține că următoarele câteva săptămâni pot fi determinante pentru soarta conflictului din Ucraina, acesta estimând mai multe pierderi de vieţi omeneşti acum.

„Va fi un război de uzură, un război de durată, dar putem spune acum, evaluând situaţia după 100 de zile, că următoarele câteva săptămâni vor fi determinante pentru cursul acestui război de lungă durată. De ce spunem asta? Pentru că în jur de o treime din forţele ruseşti mobilizate la începutul războiului, acum o sută de zile, sunt astăzi incapacitate din diverse motive, Federaţia Rusă încearcă diverse metode de a-şi recompleta resursele militare şi tehnice care au fost eliminate de către ucraineni. Au progres limitat, dar au ceva progres în Donbas şi de aceea aşteptăm ca aceste câteva săptămâni să fie săptămâni foarte încrâncenate, cu pierderi umane de ambele părţi, de această dată, semnificative. Până acum, Ucraina, în prima fază a războiului, în jurul Kievului, a avut pierderi relativ moderate. Acum, într-un război de alt tip, de factură – multă artilerie, multe bombardamente – sunt pierderi de ambele părţi. Deci intrăm în câteva săptămâni care pot fi determinante pentru viitorul războiului”, a explicat Mircea Geoană, vineri seară, la Ştirile Pro TV.

Mircea Geoană a dezvăluit „calculele greşite” ale Rusiei

Potrivit oficialului NATO, situaţia din Donbas este favorabilă forţelor armate ruse datorită apropierii de Rusia. De asemenea, au linii de aprovizionare mai scurte şi nu mai au problemele de logistică pe care le-au avut în prima etapă a operațiunii. Cu toate acestea, Geoană remarcă faptul că „moralul rămâne în continuare prost la ruşi, trupele refuză, mulţi dintre ei se prefac că au murit şi reînvie după câteva secunde, aţi văzut ce circulă pe internet”.

Citește și Dezvăluiri din interiorul armatei ruse. Soldații refuză să mai lupte în Ucraina și sunt revoltați

Mircea Geoană a vorbit și despre „calculele greşite” ale Moscovei. Armata rusă speră că va fi primită ca eliberatoare și subestimează capacitatea de rezistenţă a Ucrainei.

Putin sau Zelenski? Cine poate câștiga bătălia

Dacă ucrainenii „vor continua să rămână mobilizaţi, să rămână la fel de eroici şi plini de inventivitate cum au făcut-o până acum şi pe măsură ce vine sprijinul occidental, este foarte posibil ca ei să treacă bine de aceste câteva săptămâni”, a declarat expertul român. „Ucraina poate câştiga acest război şi Ucraina trebuie să câştige acest război”, a continuat Geoană.

Citește și: