Singura consecință pozitivă a încălzirii globale: ne afectează pe toți

Singura consecință pozitivă a încălzirii globale: ne afectează pe toți

Ai crede că nu e nimic pozitiv la încălzirea globală. Dar, datorită unei ierni blânde cauzate de schimbările climatice, prețurile gazelor naturale în Europa au început să scadă.

Spre exemplu, la hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au înregistrat luni un declin de 6,2%, la 66 de euro pentru un Megawatt-oră. Aceasta este cea mai îndelungată perioadă de declin din ultimii şapte ani, conform Bloomberg.

Încălzirea globală ne scade prețul la gaze

În acest sens, nave care transportă gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Acest lucru crește aşteptările că noile livrări vor ajuta la reechilibrarea pieţei, iar vremea blândă diminuează cererea pentru combustibil.

Astfel, preţurile gazelor naturale în Europa au scăzut cu 30% în decembrie. La nivel global, exporturile de gaze naturale lichefiate au atins un nivel record luna trecută.

Principalii exportatori globali – Qatar, SUA şi Australia – şi-au majorat producţia în decembrie, faţă de aceeași perioadă din 2020.

În ceea ce privește exporturile de gaze naturale ale Gazprom către clienţii din afara fostei Uniuni Sovietice, acestea au crescut anul trecut cu 5,8 miliarde metri cubi (bcm), la 185,1 bcm.

Exporturile de 185,1 bcm sunt sub nivelul din 2020 şi mai scăzute decât în 2018 şi în 2019, când s-au situat la aproximativ 200 de miliarde metri cubi.

Soluția pentru facturi mai mici la gaze naturale în Europa, simplă: scenariul propus de Vladimir Putin

Deja de câteva luni, europenii se confruntă cu o creștere a prețurilor la gaze naturale. În teorie, guvernele s-au dat peste cap pentru a plafona sau compensa facturile umflate, dar sistemul nu funcționează peste tot, iar Vladimir Putin are o soluție mai bună.

Deși există probleme cu certificarea conductei Nord Stream 2 în Germania, președintele Rusiei a devenit tot mai vocal în ceea ce privește beneficiile desprinse din noul sistem de transport al gazelor spre Europa. În opinia oficialului de la Kremlin, Nord Stream 2 va facilita stabilizarea prețului la gaze pentru toate țările din blocul comunitar. Anunțul a fost făcut în cadrul unei reuniuni televizate a Guvernului, reuniune la care a participat și Alexei Miller, șeful Gazprom.

Nord Stream 2, soluția lui Putin la toate problemele. Deși există probleme în Germania cu Nord Stream 2, ce pare să se remedieze abia vara viitoare, Putin a confirmat că a doua linie a gazoductului va fi umplută cu gaze în curând.

Citește și:
Etichete: