Prețuri energie electrică 2022. Cât vor plăti românii la gaze începând din ianuarie

Prețuri energie electrică 2022. Cât vor plăti românii la gaze începând din ianuarie

Anul 2022 vine cu scumpiri majore ale facturilor la electricitate pentru câteva milioane de clienți, cel mai puțin afectați fiind consumatorii casnici moldoveni. Din momentul liberalizării pieței engergiei în țara noastră, clienții din România se împart în două categorii: unii care au deja o ofertă de pe piața concurențială și cei care nu au făcut nicio alegere, plătind așa-numitul preț de serviciu universal. Ce se va întâmpla cu cea de-a doua grupare de consumatori, afli în rândurile de mai jos.

Prețuri energie electrică 2022

Începând cu luna ianuarie, românii vor avea facturi la energie electrică mult mai mari, întrucât prețurile cresc cu până la 90% pentru milioane de clienți casnici.

Consumatorii casnici care nu au semnat contracte concurențiale, deci nu au ales o ofertă existentă pe piață, plătind așa-numitul preț de serviciu universal, vor achita, calculat de la 1 ianuarie 2022, un preț de 1 leu/KWh pentru energia electrică, dacă depășesc consumul lunar de 330 KWh.

O nouă scumpire e programată pentru 1 aprilie, când prețurile vor fi cuprinse între 1,29 și 1,6 lei/KWh, în funcție de regiune.

Așa se face că, până la 1 aprilie 2022, românii care au un consum lunar mai mic de 330 KWh vor putea beneficia de compensarea de 0,29 lei/KWh, plătind un preț final de 0,71 lei/MWh.

Potrivit ANRE, la finalul lunii septembrie existau 3,7 milioane de consumatori casnici care nu făcuseră nicio alegere, beneficiind de prețuri pentru serviciu universal, care se modifică de două ori pe an.

Citește și: Lista completă de prețuri la energie electrică. Care e cea mai ieftină ofertă de pe piață

Cât vor plăti românii la gaze începând din ianuarie

Ultima modificare a avut loc în iulie 2021, astfel că următoarea modificare este programată pentru 1 ianuarie 2022. Dacă până acum clienții aflați în situația de mai sus erau protejați în fața creșterilor de preț din piață, plătind printre cele mai mici facturi în ultimele luni, aceștia vor simți începând cu luna ianuarie o creștere abruptă a prețurilor, motivul principal fiind creșterea prețului energiei electrice din piață.

Prețurile mărite vor fi valabile pentru o perioadă de 6 luni și arată astfel pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea ale țării:

Muntenia Sud (Municipiul București, județele Ilfov și Giurgiu)

Noul preț de serviciu universal al Enel Energie Muntenia este de 1,37 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Banat (județele Arad, Timișoara, Hunedoara și Caraș-Severin)

Noul preț de serviciu universal al Enel Energie este de 1,38 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Dobrogea (județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași)

Noul preț de serviciu universal al Enel este de 1,42 lei/kWh, preț final, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

Moldova (județele Bacău, Vaslui, Iași, Neamț, Suceava și Botoșani)

Noul preț de serviciu universal al E.On Energie, cu toate tarifele de rețea și taxe incluse va fi de 1,30 lei/kWh, de la 1 ianuarie 2022 și până la 1 iulie 2022.

Muntenia Nord (județele Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea)

Noul preț de serviciu universal al Electrica Furnizare este de de 1,51 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse, aplicabil de la 1 ianuarie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI