11 mai 2022 | 11:55

Sfârșitul unei ere: la ce produs extrem de popular renunță Apple, foarte curând

ACTUALITATE
Sfârșitul unei ere: la ce produs extrem de popular renunță Apple, foarte curând

Apple tocmai a marcat sfârșitul uneia dintre cele mai importante linii de produse din istoria sa. Compania a anunțat că acest produs va mai fi disponibil, totuși, în magazine, „în limit stocului disponibil”.

Mai exact, compania a întrerupt producția iPod-ului. Deloc surprinzător, Apple susține că „spiritul iPod-ului” continuă și în alte produse, inclusiv în ceea ce privește iPhone, iPad sau chiar Apple Watch.

De altfel, decizia era așteptată de multă vreme. Gigantul a actualizat ultima dată iPod touch în 2019 și asta a fost doar pentru a pune un procesor mai rapid pe un design care nu s-a schimbat fundamental din 2012.

Mai mult, trebuie menționat că iPod-ul este exclus din strategia de produs a Apple de ceva vreme și a devenit, în timp, un produs de nișă destinat copiilor și celor care nu doreau să-și folosească telefoanele prea mult. Apple a renunțat la iPod classic în 2014 și a abandonat atât iPod nano, cât și iPod shuffle în 2017.

Chiar și așa, nostalgicii ar putea considera că acesta este un moment trist care încheie un capitol important din istoria Apple.

iPod-ul a ajutat Apple să introducă pe piață noțiunea de iPhone

Compania a introdus primul iPod în octombrie 2001, într-un moment în care se afla pe un teren financiar destul de instabil.

iPod-ul a transformat Apple în gigantul absolut al electronicelor de larg consum, care este astăzi. A dominat rapid piața playerelor MP3, reprezentând 40 la sută din veniturile sale, până în 2006.

Lansarea iPhone-ului din 2007 a fost ajutată în mare măsură de succesul iPod-ului. Oamenii căutau „telefonul iPod”, ceea ce dovedește cam cât de important a fost acest produs, în evoluția Apple.

Desigur, iPhone-ul, la rândul lui, a „ajutat” la declanșarea decăderii iPod-ului. Mulți oameni aveau nevoie de un singur dispozitiv în buzunar, nu de mai multe, așadar au optat fără să clipească pentru acel dispozitiv care îngloba mai multe funcții laolaltă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele