Lovitura zilei pentru Apple: nu se mai aștepta nimeni la înfrângerea gigantului din Cupertino

Lovitura zilei pentru Apple: nu se mai aștepta nimeni la înfrângerea gigantului din Cupertino

Pentru o lungă perioadă de timp, câțiva ani, toată lumea a fost convinsă că Apple va rămâne cea mai valoroasă companie din lume. Nu a fost cazul. Tocmai a fost desființat acel mit.

Dacă ai trăit pentru un moment cu impresia că gigantul din Cupertino este infailibil și că nu mai are nicio șansă să fie învins, te-ai înșelat amarnic. Compania Apple nu mai este cea mai valoroasă din lume din cauza faptului că a fost depășită de Aramco, o companie din Arabia Saudită specializată în extracția de petrol și producția de carburant. În contextul în care plătești din ce în ce mai mult pentru motorină și benzină, era de așteptat să se întâmple asta.

Apple, învinsă de Aramco

În timp ce Apple se chinuie să facă față crizei semiconductoarelor, își lansează produsele noi pe piață din ce în ce mai lent, iar cele vechi dispar mai repede, lumea are nevoie de petrol mai mult ca niciodată. Astfel, Aramco din Arabia Saudită a devenit cea mai valoroasă companie din lume, cu o valoare de piață estimată la 2.464 de miliarde de dolari sau aproape 2,5 trilioane.

Ca referință, Aramco s-a aflat pentru ceva timp în fruntea clasamentului global, dar Apple a obținut poziția de lider în iulie 2020. Anterior, furnizorul arab de produse petroliere a ajuns pe locul 1 în clasament în urma lansării pe bursă printr-un IPO în decembrie 2019.

Această lovitură pentru Apple este cu atât mai ciudată cu cât, pe 3 ianuarie 2022, gigantul avea o putere financiară estimată la 3.000 de miliarde, fiind prima companie care a atins această performanță. De atunci, însă, s-a tot dus în cap și își menține chiar și în prezent traiectoria descendentă. Astfel, a pierdut 484 de miliarde de dolari, în timp ce prețurile ridicate ale petrolului au venit ca o veste senzațională pentru Aramco.

Înfrângerea gigantului din Cupertino a venit după trei zile infernale, în care în a pierdut 200 de miliarde de dolari, scăzând până la 2.461 de miliarde evaluare.

Citește și: