14 nov. 2022 | 17:13

Ce ascunde prezența lui Lavrov la spitalul din Bali. Un analist militar român a spus lucrurilor pe nume

ULTIMA ORĂ
Ce ascunde prezența lui Lavrov la spitalul din Bali. Un analist militar român a spus lucrurilor pe nume

Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a fost transportat de urgență la spital după ce a ajuns la summitul G20. Oficialii locali au declarat că Lavrov primește tratament pentru o afecțiune cardiacă, într-o evoluție șocantă care vine cu doar câteva ore înainte ca oficialul de la Kremlin să fie confruntat de liderii mondiali în legătură cu acțiunile Rusiei în Ucraina.

Lavrov, probleme de sănătate înainte de summitul G20

Update 14 noiembrie, ora 17.04. Analistul militar Radu Tudor a comentat știrea potrivit căreia ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns la un spital din Bali. Realizatorul TV crede că Rusia va fi considerată „stat nefrecventabil” la summitul din Indonezia și, în acest context, se menține ridicat riscul unei provocări a Moscovei la adresa Occidentului, pe fondul frustrărilor cauzate de eșecurile din Ucraina.

„În primul rând, informațiile conform cărora ministrul rus de Externe a fost dus, după aterizare, de la aeroport direct la spital au fost difuzate de autoritățile din Indonezia. Nu cred că acestea au inventat un drum la spital pentru Lavrov, dacă n-a existat.

A doua chestiune: presa rusă s-a dus urgent la hotelul unde este cazat Lavrov. Poate acesta a ieșit rapid din spital. Poate a fost doar un puseu de tensiune. Ceea ce mă miră este că șeful diplomației ruse apare în pantaloni scurți și în tricou, cu un telefon de fabricație americană pe masă, și spune că nu are niciun fel de probleme. Este inedită ipostaza aceasta pentru un oficial de la Moscova.

A treia chestiune: cred că Rusia caută orice pretext pentru a declanșa un război cu Occidentul. Este temerea cea mai mare, că înfrângerea din Ucraina i-ar putea genera o nervozitate și o frustrare atât de mari încât retorica anti-NATO, anti-SUA, anti-UE să genereze o provocare la adresa unei țări occidentale și, de aici, un conflict militar cu tot vestul Europei și cu SUA. (…).

Comportamentul acestui stat agresor va fi dezavuat de toate marile puteri ale lumii. Probabil vom vedea și gesturi publice ostentative de respingere a discuțiilor cu Lavrov și de transmitere a mesajului că Rusia a devenit un stat nefrecventabil pe plan internațional”, a explicat Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Știrea inițială: Se crede că acesta a fost externat din spitalul Sanglah din Denpasar la scurt timp după ce trei personalități medicale și guvernamentale au confirmat că Lavrov a fost tratat în Bali.

Cu toate acestea, știrea a fost respinsă de Kremlin ca fiind un raport „fals” despre cea mai cunoscută figură a țării la summitul mondial.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat în legătură cu situația.

„Aceasta, desigur, este apogeul falsului”.

Aceasta a postat și un videoclip pe Twitter menit să contrazică știrea.

„Suntem aici cu Serghei Viktorovici (Lavrov) în Indonezia, citim telegramele și nu ne vine să ne credem ochilor”, a declarat Zakharova.

Lavrov a afirmat că rapoartele fac parte dintr-un „fel de joc” pe care l-a pus pe seama presei occidentale.

„Ei scriu de aproximativ 10 ani că președintele nostru este bolnav”, a spus el.

Wayan Koster, guvernatorul din Bali, a declarat că Lavrov a fost „returnat imediat” după ce a intrat în instituție pentru un „control”.

Lavrov, transportat la spital

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost transportat la spital după ce a suferit o problemă de sănătate în urma sosirii sale la summitul Grupului celor 20 de la Bali, au anunțat luni autoritățile indoneziene.

Trei oficiali guvernamentali și medicali indonezieni au declarat pentru The Associated Press că diplomatul rus a fost tratat pe insula-stațiune.

Toți au refuzat să fie identificați, deoarece nu au fost autorizați să discute public despre acest subiect.

Două dintre persoane au declarat că Lavrov era tratat pentru o afecțiune cardiacă.

Oficialii au spus că acesta a fost dus la spitalul Sanglah din capitala provinciei, Denpasar. Spitalul nu a comentat imediat.

Lavrov este oficialul rus de cel mai înalt rang care participă la summitul G-20 care începe marți.

În cadrul summitului de două zile, care începe marți, președintele Biden se va întâlni cu liderul chinez Xi pentru prima dată de când a intrat la Casa Albă, în urmă cu aproape doi ani.

Relațiile sino-americane au devenit din ce în ce mai tensionate, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul, despre care unii experți au speculat că ar putea fi o țintă pentru Beijing în urma invaziei Rusiei în Ucraina.