Serghei Lavrov întoarce spatele G20, după criticile liderilor cu privire la Rusia. Ministrul nu mai vrea nicio cooperare

Serghei Lavrov întoarce spatele G20, după criticile liderilor cu privire la Rusia. Ministrul nu mai vrea nicio cooperare

Șeful diplomației ruse a părăsit vineri discuțiile cu miniștrii de externe din cadrul reuniunii G20 din Indonezia, în timp ce puterile occidentale au criticat Moscova pentru agresiunea sa în Ucraina.

Lavrov nu mai vrea discuții cu liderii G20

Washingtonul și aliații săi au condamnat atacul rusesc înaintea reuniunii, înainte de a se confrunta cu ministrul de externe Serghei Lavrov în ceea ce secretarul de stat american Anthony Blinken a numit un obstacol în calea criticilor occidentale în cadrul discuțiilor cu ușile închise.

„Ceea ce am auzit astăzi este un cor puternic în întreaga lume … despre necesitatea de a pune capăt agresiunii”, a declarat Blinken de la o întâlnire pe insula turistică Bali.

Blinken și Lavrov s-au alăturat colegilor pentru o discuție de o zi, la prima lor întâlnire de la începutul războiului, gazda spunându-le imediat că conflictul trebuie să se încheie prin negocieri.

Dar diplomații au declarat că Lavrov a părăsit sesiunea de dimineață după ce omologul său german, Analina Bairbok, a criticat atacul de la Moscova.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a participat vineri la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul G20 la Nusa Bali.

Ministrul indonezian de externe Retno Marsudi l-a întâmpinat vineri pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov la întâlnirea lor bilaterală în marja reuniunii miniștrilor de externe din cadrul G20 de la Nusa Dua, Bali.

După ce Lavrov și-a retras discursul, Bayerbock a criticat Moscova pentru că a închis dialogul cu partenerii internaționali.

Ministrul nu mai vrea să coopere pe plan internațional

Vorbind pentru televiziunea germană de la summitul G20 din Bali, Baerbock a declarat că Lavrov ‘a plecat la jumătatea primei sesiuni’ și a sărit peste o a doua sesiune ‘ceea ce arată mai clar că nu este interesat de cooperarea internațională sau de dialogul cu alți parteneri din G19’.

Ulterior, Lavrov a lipsit de la o sesiune de după-amiază, în fața prezenței virtuale a ministrului ucrainean de externe Dimitro Kuleba, iar secretarul de stat american Anthony Blinken nu a participat la reuniunea cu ușile închise de la Bali pentru a condamna Rusia, au declarat diplomații.

„Acest lucru înseamnă că guvernul rus nu arată nici măcar un milimetru de dorință de a discuta, în special în ceea ce privește chestiunea importantă a modului în care vom aborda criza alimentară globală”, a spus el.

Deși celelalte 19 țări au opinii diferite cu privire la „războiul împotriva agresiunii Rusiei”, ele sunt „foarte clare în apelul lor către Rusia că războiul ar trebui să ia sfârșit”, a spus Bearback.

„Majoritatea țărilor au spus clar că responsabilitatea Rusiei este de a opri imediat bombardamentele”, a spus el.

„Partenerii noștri occidentali nu încearcă să vorbească despre problemele economice globale”, a declarat Lavrov reporterilor în fața hotelului Mulia.

„Din momentul în care au vorbit, au început să critice dur Rusia”.

Blinken a evitat o întâlnire cu Lavrov și, în schimb, a acuzat Rusia de inițierea unei crize alimentare globale, cerând ca Moscova să permită transporturi de cereale din Ucraina, devastată de război.

„Către colegii noștri ruși: Ucraina nu este țara voastră. Cerealele sale nu sunt cerealele voastre. De ce blocați portul? Ar trebui să scoateți cerealele’, a spus Blinken într-o discuție cu ușile închise, potrivit unui oficial occidental prezent.