29 apr. 2022 | 08:02

Semnal de alarmă. Țările încep să își cheme de urgență cetățenii înapoi din Transnistria

ULTIMA ORĂ
Semnal de alarmă. Țările încep să își cheme de urgență cetățenii înapoi din Transnistria

Situația tensionată din Transnistria a determinat mai multe țări să-și cheme cetățenii înapoi, pentru siguranța lor. Bulgaria și Israel au făcut apel la oameni să plece de urgență din Republica Moldova, având în vedere ultimele incidente petrecute în regiunea separatistă prorusă. Cei aflați acolo sunt rugați să folosească „orice mijloc de transport disponibil”.

Semnal de alarmă despre Transnistria

Joel Lion, ambasador nerezident al Israelului în Republica Moldova și Armenia, fost diplomat în Ucraina, a transmis tuturor cetățenilor israelieni să părăsească imediat regiunea separatistă Transnistria, în contextul tensiunilor din ultimele zile, iar cei care au planuri de deplasarea acolo să amâne călătoriile.

„Având în vedere deteriorarea situației de securitate din regiunea transnistreană și capacitatea limitată a Ministerului Afacerilor Externe de a oferi asistență cetățenilor israelieni care locuiesc acolo, israelienii sunt îndemnați să părăsească Transnistria cât mai curând posibil. În plus, Ministerul Afacerilor Externe face apel la cetățenii israelieni care intenționează să ajungă în Transnistria în viitorul apropiat să își anuleze călătoria în acest moment”, a scris ambasadorul pe Twitter.

Oamenii sunt sfătuiți să plece din Moldova

La rândul său, Bulgaria își îndeamnă cetățenii să plece din Republica Moldova. Astfel, Ministerul de Externe de la Sofia a emis o alertă de călătorie, din cauza „situației complicate” din această țară. Și Ambasada SUA la Chișinău a lansat un avertisment pentru cetățenii americani aflați în Transnistria.

Este cod roşu de alertă teroristă

Autorităţile din Tiraspol au instituit cod roşu de alertă teroristă, după producerea mai multor explozii misterioase în cursul zilelor de luni şi marţi. Liderul separatiştilor, Vadim Krasnoselski, a spus că de vină sunt anumite grupări care au venit din Ucraina. Însă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria, care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei.

SUA și Franța, apel la cetățenii care se află în Rusia

Recent, SUA și Franța și-au sfătuit cetățenii care se află în Federația Rusă să părăsească „neîntârziat” această țară, în condițiile în care tot mai multe state își închid spațiul aerian pentru companiile rusești. Ambasada Statelor Unite la Moscova i-a avertizat, duminică, pe cetățenii săi că ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a pleca „imediat”, din cauza numărului tot mai mare de companii aeriene care anulează zborurile din și spre această țară.

„Un număr din ce în ce mai mare de companii aeriene anulează zborurile spre și dinspre Rusia, iar numeroase țări și-au închis spațiul aerian pentru companiile aeriene rusești. Cetățenii americani ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi Rusia imediat prin intermediul opțiunilor comerciale încă disponibile”, a transmis instituția diplomatică americană.

Francezii trebuie să părăsească Belarusul

De asemenea, Franţa le-a recomandat cetăţenilor săi care se află pe teritoriul rusesc „să părăsească neîntârziat” această ţară, pe fondul restricţiilor tot mai mari impuse traficului aerian între Rusia şi Europa. În plus, toți francezii au fost informați să părăsească Belarusul pe cale terestră.