Cetățenii bulgari, sfătuiți să plece de urgență din Republica Moldova, din cauza „situației dificile”

Cetățenii bulgari, sfătuiți să plece de urgență din Republica Moldova, din cauza „situației dificile”

Autoritățile de la vin cu un apel pentru cetățenii bulgari care se află în Republica Moldova. Ministerul de Externe a emis în acest sens și o alertă de călătorie având în vedere ultimele incidente petrecute în Transnistria.

Ministerul de Externe din Bulgaria, apel pentru cetățenii care se află în Moldova

De altfel, reprezentanții bulgari cer cetățenilor lor să evite călătoriile spre Republica Moldova. Cei aflați acolo sunt rugați să părăsească de urgență țara, folosind „oprice mijloc de transport disponibil”.

„În cazul în care au nevoie de asistență, cetățenii bulgari din Moldova pot contacta ambasada din Chișinău la adresa str. București nr. 92, telefon: +373 22 23 89 10, fax: +373 22 23 79 78, precum și la gardă. Telefoane în timpul programului de lucru: + 373 22 23 79 83, + 373 22 23 89 10”, se menționează în comunicat.

Mesajul de la Sofia a venit chiar dacă Maia Sandu a dat asigurări că „la moment nu există vreun pericol iminent de escaladare” a situației pe terioriul Moldovei, în special dacă se vorbește despre malul drept al Nistrului.

Pe de altă parte, specialiștii de la Chișinău sunt de părere că incidentele de la Tiraspol sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse, ca să creeze pretexte pentru o eventuală invazie în Republica Moldova.

Aceștia spun că având în vedere evenimentele, Republica Moldova trebuie să se aştepte la orice scenarii şi că ţara are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

Fostul ministrul al apărării Vitalie Marinuţa e de părere că Rusia este interesată de destabilizarea situaţiei, iar acţiunile acesteia sunt imprevizibile.

„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse (…), fiindcă nu este în interesul nici al Republicii Moldova, nici, cum unii insinuează, al României sau al NATO, pentru a escalada actualmente situaţia. (…) Eu consider Rusia un actor iraţional, căruia este destul de dificil să-i prezici acţiunile.

Noi putem să ne aşteptăm la orice. Cred că vom asista şi la alte evenimente de acest gen. Republica Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruşi vinerea trecută, potrivit căruia va fi un atac în direcţia Nikolaev, Odesa, pentru a fi conectate forţele Federaţiei Ruse cu forţele din regiune transnistreană. În consecinţă, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta? – sunt o mie şi una metode deja”, a declarat Marinuţa.

Citește și:
Etichete: