Șeful NATO, previziuni sumbre privind războiul din Ucraina: „Ar putea dura ani de zile”

Șeful NATO, previziuni sumbre privind războiul din Ucraina: „Ar putea dura ani de zile”

Secretarul general NATO a declarat că Alianța va susține Ucraina pentru anii următori, în războiul împotriva Rusiei. Jens Stoltenberg spune că acest conflict se poate prelungi luni sau chiar ani.

Jens Stoltenberg a făcut anunțul în cadrul unei reuniuni a tinerilor.

Jens Stoltenberg nu e optimist în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina. Anunțul făcut de șeful NATO

„Trebuie să fim pregătiţi pe termen lung. Există în mod categoric posibilitatea ca acest război să dureze luni sau chiar ani. Aliaţii NATO se pregătesc să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp şi de asemenea să ajute Ucraina să facă trecerea de la echipamentele militare vechi din epoca sovietică la arme şi sisteme mai moderne conform standardelor NATO, care vor necesita mai multă instruire”, a declarat Jens Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni a tinerilor.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe vine cu acuzații grave la adresa Occidentului. Maria Zaharova spune că incidentele care au avut loc în decursul acestei săptămâni în Transnistria sunt ”acte teroriste”.

”O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul şi capitalele occidentale să ia în serios declaraţia Ministerului rus al Apărării conform căreia provocările suplimentare care vor determina Ucraina să atace instalaţiile ruseşti vor primi un răspuns dur din partea Rusiei”, a declarat Zaharova.

De altfel, oficialul rus a acuzat autorităţile de la Kiev că „târăsc” Transnistria în conflictul din Ucraina şi că încearcă ”să folosească situaţia cu scopul de a consolida o presiune de blocadă” în regiune.

Pe de altă parte, trupele ucrainene de apărare din regiunea Odesa, pe ţărmul Mării Negre, au consolidat frontiera de stat cu Republica Moldova, după incidentele care au avut loc în ultimele zile în regiunea separatistă Transnistria.

Totodată, Ucraina a acuzat Rusia că a lansat marţi rachete de croazieră care au avut ca țintă un pod de peste estuarul râului Nistru şi a sugerat că Moscova încearcă să anexeze partea de sud-vest a Ucrainei, care se învecinează cu Republica Moldova.

 

 

Citește și: