Șeful NATO, avertisment cu privire la următoarele acțiuni ale Rusiei: „Brutalitate, suferință și distrugere”

Șeful NATO, avertisment cu privire la următoarele acțiuni ale Rusiei: „Brutalitate, suferință și distrugere”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține că Alianţa Nord-Atlantică „nu a observat vreo schimbare” în strategia nucleară a Moscovei, dar a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru „şi mai multe distrugeri masive” comise de armata rusă în războiul din Ucraina, de aceea pledează pentru „intensificarea” livrărilor de arme către Kiev.

Jens Stoltenberg lansează un avertisment

În zilele următoare, potrivit lui Stoltenberg, „ne putem aștepta și trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă și pentru o și mai mare brutalitate”. Potrivit acestuia, actuala luptă din estul Ucrainei nu a luat încă avânt, deoarece trupele ucrainene se apără.

„Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale”, a spus Jens Stoltenberg, potrivit cotidianului belgian Le Soir.

Ce spune secretarul general al NATO despre Rusia

Chiar şi aşa, „de la începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie, NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei”, în ciuda ameninţărilor lui Vladimir Putin de a folosi arme de acest tip, a continuat reprezentantul Alianței militare.

„Este de datoria noastră să reducem acest risc. NATO este alianţa cea mai puternică din lume. Iar mesajul nostru este clar: după folosirea armelor nucleare, vor exista doar învinşi în toate taberele”, a avertizat oficialul Organizației Nord-Atlantice, care a atras atenţia că, „din nefericire”, acest război „ar putea dura luni sau chiar ani”.

„Ucraina are nevoie urgent de armament modern”

Pentru ca guvernul de la Kiev să „respingă invazia rusă în mod sustenabil”, trebuie „să treacă la arme occidentale moderne”, este de părere Stoltenberg: „Ucraina are nevoie urgent de armament greu. Occidentul trebuie să-şi intensifice livrările, să facă mai mult şi să se pregătească pentru un angajament pe termen lung. Trebuie să ne asigurăm că Ucraina se poate apăra. Curajul şi vitejia militarilor ucraineni nu vor fi de ajuns. Este nevoie şi de un sprijin militar susţinut din partea Occidentului.

Care a fost scopul războiului lui Putin

Potrivit secretarului general al NATO, Putin a început războiul în Ucraina pentru că voia mai puţină Alianță la frontierele sale. În schimb, „a obţinut exact contrariul, adică mai mult NATO la frontierele sale, mai multă prezenţă a Alianţei pe flancul estic şi, posibil, doi noi membri (Suedia şi Finlanda) ai NATO”, a explicat Jens Stoltenberg.

Oficialul se aşteaptă ca la summitul din Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, liderii ţărilor NATO „să accepte să-şi consolideze capacităţile de apărare şi descurajare”, având în vedere că „ne confruntăm cu cea mai mare provocare de securitate a acestei generaţii”. Comentând amenințările nucleare ale Moscovei, liderul NATO a spus că un astfel de război „nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată, inclusiv în Rusia”.

Citește și: