Șeful CIA dezvăluie îngrijorarea lui Joe Biden privind începerea celui de-al Treilea Război Mondial: „Face totul să împiedice un conflict nuclear“

Șeful CIA dezvăluie îngrijorarea lui Joe Biden privind începerea celui de-al Treilea Război Mondial: „Face totul să împiedice un conflict nuclear“

Joe Biden este profund îngrijorat de posibilitatea ca invazia din Ucraina să degenereze, ajungându-se la un al Treilea Război Mondial, a avertizat, joi, șeful CIA. Potrivit lui, eșecurile militare din țara vecină l-ar putea determina pe președintele rus, Vladmir Putin, să folosească acolo armă nucleară tactică sau de mică putere. „Niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă aceasta ameninţare“, a afirmat William Burns.

Șeful CIA: Biden, îngrijorat cu privire la începerea celui de-al Treilea Război Mondial

Șeful CIA, William Burns, a declarat, joi, că eșecurile militare din Ucraina l-ar putea determina pe liderul rus, Vladimir Putin, să recurga la folosirea armelor nucleare sau de mică putere în țara vecină.

„Având în vedere că preşedintele Putin şi conducătorii ruşi s-ar putea scufunda în disperare, ţinând cont de eşecurile pe care le-au suferit până în prezent din punct de vedere militar, niciunul dintre noi nu poate trata cu uşurinţă aceasta ameninţare reprezentată de potenţiala folosire a armelor nucleare tactice sau armelor nucleare de mică putere“, a spus William Burns într-un discurs la Atlanta.

Șeful principalei agenţii americane de informaţii a adăugat că Moscova a vorbit despre punerea în alertă a forţelor sale nucleare, „dar nu am văzut cu adevărat niciun semn concret, cum ar fi desfăşurări sau măsuri militare care ar putea agrava îngrijorările noastre“.

„Evident că suntem foarte îngrijoraţi. Ştiu că preşedintele (Joe) Biden este profund îngrijorat de riscul unui al Treilea Război Mondial şi face totul pentru a evita să ajungă la punctul în care un conflict nuclear devine posibil“, a subliniat el.

Citește și: Directorul CIA, previziuni sumbre pentru Ucraina. Putin va distruge tot, fără să țină cont de victimele civile

Putin, scufundat într-un „mix exploziv de nemulţumiri, ambiţie şi nesiguranţă“

Amintim că Rusia deține, în prezent, numeroase arme nucleare tactice, mai puţin puternice decât bomba de la Hiroshima, în conformitate cu doctrina sa „escaladare-dezescaladare“, care constă în a folosi primii armă nucleară de mică putere, cu scopul de a recâştiga avantajul în cazul unui conflict convenţional cu occidentalii.

O astfel de ipoteză include ca „NATO să intervină militar pe teren în Ucraina în cursul acestui conflict, dar aşa ceva nu este planificat, după cum a spus clar preşedintele“, a precizat directorul CIA.

William Burns, fost ambasador al Statelor Unite la Moscova, l-a numit „revanşard“ și „încăpăţânat“ pe Vladimir Putin, care, de-a lungul anilor, s-a scufundat într-un „mix exploziv de nemulţumiri, ambiţie şi nesiguranţă“.

„În fiecare zi, Putin demonstrează că o putere în declin poate fi la fel de destabilizatoare ca o putere ascendentă“, a mai spus el.

Citește și: