Directorul CIA, previziuni sumbre pentru Ucraina. Putin va distruge tot, fără să țină cont de victimele civile

Directorul CIA, previziuni sumbre pentru Ucraina. Putin va distruge tot, fără să țină cont de victimele civile

Invazia Rusiei asupra Ucrainei a fost cu mult sub așteptările lui Vladimir Putin, a declarat marți directorul CIA, William Burns. Acesta este de părere că liderul de la Kremlin ar putea escalada însă operațiunile militare pentru a ocupa țara condusă de Zelenski. Potrivit lui Burns, Putin e „supărat și frustrat“, fapt pentru care va înteți atacurile. Ce greșeală ar fi făcut liderul rus după spusele șefului CIA, afli în rândurile de mai jos.

Directorul CIA, previziuni sumbre pentru Ucraina

William Burns, directorul CIA, a declarat marți că invazia trupelor ruse în Ucraina este cu mult sub ce a plănuit Vladimir Putin, care în acest moment este „frustrat și supărat“, fapt pentru care nu este exclus să dubleze atacurile și să încerce să distrugă complet armata ucraineană.

„Cred că Putin este supărat și frustrat în acest moment. Este probabil să dubleze atacurile și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține seama de victimele civile“, a declarat Burns, potrivit npr.org.

Acesta a mai spus că „planificarea și presupunerile sale militare s-au bazat pe o victorie rapidă și decisivă“.

William Burns se numără printre puținii șefi de informații care s-au prezentat în fața audierii anuale a comitetului privind amenințările la nivel mondial.

Totodată, actualul șef al CIA a mai menționat că liderul de la Moscova și-a bazat războiul pe patru presupuneri false:

  • el credea că Ucraina este slabă,
  • credea că Europa este distrasă și nu va oferi un răspuns puternic,
  • credea că economia Rusiei este pregătită să reziste sancțiunilor
  • și că armata Rusiei a fost modernizată și ar lupta eficient.

„S-a dovedit că se înșeală în toate punctele de vedere“, a spus Burns, ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005-2008.

Citește și: Fost șef al CIA, avertisment grav în contextul invaziei ruse în Ucraina: „Moldova ar trebui să vă îngrijoreze“

Putin va distruge tot, fără să țină cont de victimele civile

Potrivit declarațiilor făcute de directorul CIA, este de așteptat ca Putin să intensifice acțiunile militare, în vreme ce ucrainenii vor continua să reziste cu aceeași înverșunare de care au dat dovadă și până acum.

Rezultatul este, probabil, reprezentat de „următoarele săptămâni“ de luptă pentru controlul orașelor Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, spune Burns.

„Performanța propriei sale armate a fost în mare parte ineficientă“, a spus șeful CIA despre Putin. „În loc să pună mâna pe Kiev în primele două zile ale campaniei, pe care s-a bazat planul său, după aproape două săptămâni întregi, ei încă nu au reușit să încercuiască complet orașul“, a adăugat el.

Cifrele sigure ale victimelor războiului dintre Rusia și Ucraina sunt greu de găsit, ministerul rus al Apărării anunțând săptămâna trecută că 498 de soldați ruși au fost uciși și aproape 1.600 răniți.

Șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, generalul de armată Scott Berrier, a declarat însă că cea mai pertinentă estimare a sa este că decesele rușilor au crescut acum între 2.000 și 4.000.

Citește și: