Seceta din Italia este acum atât de intensă, încât vechile epave încep să apară

Seceta din Italia este acum atât de intensă, încât vechile epave încep să apară

O seceta istorică care afectează cel mai mare râu al Italiei a scos la lumină un naufragiu din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Râul Po curge 405 mile (651,8 km) din Alpii Cottieni pentru a se vărsa în Marea Adriatică. În prezent, se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 70 de ani, care a făcut ca o navă scufundată de zeci de ani să reapară. Zibello, o barjă de 48,8 metri, care a transportat lemn în al Doilea Război Mondial și s-a scufundat în 1943, este de obicei ascunsă sub apele Po’s, relatează Associated Press. Acum, nivelul apei râului este atât de scăzut încât epava este vizibilă pentru privitori.

„Este prima dată când putem vedea această barjă”, a declarat ciclistul amator Raffaele Vezzali pentru AP, dintr-un parc din apropierea satului Gualtieri.

Alessio Bonin a fotografiat epava cu drona sa. El a spus pentru The Guardian că a fost o priveliște uimitoare.

„În ultimii ani se putea vedea prova ambarcațiunii, așa că știam că se află acolo, dar să vedem nava atât de expusă în martie, când, în esență, era încă iarnă, a fost foarte dramatic”, a spus Bonin.

„Nu am văzut niciodată o asemenea secetă în această perioadă a anului – grija noastră principală era inundarea râului nostru, acum ne facem griji că va dispărea”.

Seceta face ravagii în Italia

O serie de factori stimulați de schimbările climatice contribuie la secetă. AP raportează că nordul Italiei nu a văzut ploaie în mai mult de 110 zile, căderile de zăpadă au scăzut cu 70% în acest an, iar temperaturile peste medie topesc zăpada și ghețarii din Alpii din jur.

Meuccio Berselli, secretarul general al Autorității Bazinului Râului Po, a declarat pentru AP că într-un sat de pe malul râului numit Boretto, debitul râului măsoară de obicei 476.000 de galoane pe secundă. Acum, sunt doar 80.000 de galoane pe secundă.

Seceta amenință aprovizionarea cu apă potabilă, irigarea pentru agricultură în regiunea cea mai intens cultivată a Italiei și centralele hidroelectrice pentru producerea de energie, relatează aceeași sursă.

Citește și: