27 ian. 2022 | 07:06

Se schimbă legea la taxiuri, multe dintre ele nu vor mai putea circula pe străzi: care sunt soluțiile

ACTUALITATE
Se schimbă legea la taxiuri, multe dintre ele nu vor mai putea circula pe străzi: care sunt soluțiile

Legislația referitoare la taxiurile din România este, de foarte mulți ani, una foarte relaxată. Acesta este și motivul pentru care foarte multe autoturisme care funcționează pe taxi se află într-o stare deplorabilă. Lucrurile se vor schimba însă, începând cu București.

Începând cu 1 februarie, dacă proiectul pe marginea acestui subiect va fi legiferat, numărul taxiurilor din București se va micșora semnificativ. Practic discutăm de modificarea regulamentului cadru pentru organizarea transportului local în regim de taxi. Documentul cu pricina conține criterii de departajare conform gradelor de poluare ale mașinilor, acestea fiind în conformitate cu legile Uniunii Europene și aliniindu-se la Pactul Ecologic European (European Green Deal).

Mașinile de pe taxi, semnificativ mai bune, mai noi

Până la ora actuală, criteriile de calificare la autoturismele care funcționau în regim de taxi erau în conformitate cu normele de poluare 2, 3, 4 și 5. Acestea reprezintă motivul pentru care vezi pe taxi mașini cu o vechime de 15 ani sau chiar mai mare. În schimb, nu vor mai fi permise pe taxi decât autoturismele Euro 6, hibrid, hibrid plug-in și electrice.

„Având în vedere intenţia Primăriei Capitalei de realizare a unei noi proceduri de atribuire a 2.700 de licenţe de taxi şi pentru că regulamentul precedent conţine criterii de departajare vechi de 14 ani, este imperios necesară o actualizare a normelor, care să fie armonizate cu legislaţia europeană a anului 2022 şi care respectă cerinţele Planul Integrat de Calitate a Aerului, document programatic aparţinând PMB”, precizează Municipalitatea.

Înainte de legiferarea noilor reguli, va avea loc o dezbatere publică desfășurată în format hibrid, prin mijloace electronice, prin intermediul platformei online de videoconferință WebEx și prin prezență fizică, la sediul Municipalității. La sediul Primăriei, vor putea merge maxim 20 de participanți. Ca un detaliu suplimentar, recomandările la acest proiect de act normativ pot fi trimise pe adresele de email liliana.miu@pmb.ro, relatiipublice@pmb.ro; prin poştă, pe adresa Municipalităţii ori pot fi depuse la Centrul de Informare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele