Se schimbă banii în România, bancnotele și monedele ar dispărea dacă BNR își va pune planul în mișcare. Ce ar însemnă leul digital pentru români

Se schimbă banii în România, bancnotele și monedele ar dispărea dacă BNR își va pune planul în mișcare. Ce ar însemnă leul digital pentru români

Banii din România se schimbă dacă actualul program derulat de BNR va fi implementat. Află detalii despre leul digital și dispariția bancnotelor și a monedelor.

Banca Națională a României derulează în prezent un program pilot care ar putea duce la dispariția banilor așa cum îi știi și la implementarea leului digital. În cadrul conferinței Banking 4.0 se arată șansele pe care le oferă blockchain în economia web 3.0, atât în cazul băncilor cât și a cetățenilor în ceea ce privește serviciile financiare și de plăți.

La conferință se vor prezenta proiecte ce au la bază tehnologia blockchain. Aproximativ 69% dintre consumatorii din România dar și din țările din regiune doresc să poată transforma criptomonedele în numerar la orice bancomat, după cum se arată într-o cercetare de piață efectuată de către iSenseSolutions.

Acest studiu a fost realizat în rândul persoanelor din mediul urban care sunt utilizatori de internet cu vârsta cuprinsă între 18 și 46 de ani, din șase piețe regionale dintre care enumerăm: Albania, Bulgaria, Croația, România, Serbia și Slovenia.

Cercetarea a avut loc în perioada 6 – 19 mai 2022, fiind și perioada în care Bitcoin a scăzut cu aproximativ 27% din valoarea sa, ajungând de la 40.000 de dolari la sub 29.000 de dolari. Potrivit studiului, există o popularitate crescută în rândul criptomonedelor.

Astfel, a fost înregistrată o notorietate de 93% în România, fiind la un nivel destul de similar cu țările din regiune, mai concret: 92% – Albania, 95% – Bulgaria, 95% – Croația, 93% – Serbia, 95% – Slovenia. Tot din studiu reiese faptul că principala platformă de investiții în criptomonede folosită de către români și croați este Revolut.

În comparație cu celelalte țări din regiune, în România, principalul canal de informare cu privire la această piață este YouTube. După aceea, românii aleg blogurile, forumurile, rețelele sociale sau alternative pentru a se informa despre piața monedelor virtuale.

Monedele digitale și cum se schimbă banii din România

Cu privire la intenția de a investi în aceste monede, aproximativ jumătate dintre slovaci au declarat că sunt dispuși de a face acest lucru, fiind urmași de sârbi, croați, bulgari și albanezi. Cei mai puțin interesați de investițiile în criptomonede s-au dovedit a fi românii cu 39 de puncte procentuale.

Aproximativ jumătate dintre respondenții care au auzit de criptomonede, atât de la noi din țară cât și din țările regiunii sunt de părere că acestea ar trebui acceptate în circuitul bancar. Din cauza volatilității foarte ridicate de pe această piață, se cunoaște o intenție din partea consumatorilor de a apela la serviciile unui broker de criptomonede, albanezii fiind cei mai dispuși să facă acest lucru, în proporție de 39%.

Ca urmare a volatilităţii extrem de crescute a pietei cripto din ultima perioadă, se manifestă o intenţie din partea consumatorilor de a apela la serviciile unui broker de criptomonede. Comparativ cu ţările din regiune (România – 26%, Bulgaria – 28%, Croatia – 30%, Serbia – 33%, Slovenia – 25%), consumatorii albanezi sunt cei mai dispuşi să apeleze la serviciile unui broker (39%).

Citește și: