Cutremur criptografic: se pun pariuri la nivel înalt că Bitcoin se prăbușește. Piața crypto, în colaps

Cutremur criptografic: se pun pariuri la nivel înalt că Bitcoin se prăbușește. Piața crypto, în colaps

La cel mai înalt nivel, analiștii economici pun pariu că soarta Bitcoin e pecetluită. Mai mult, spun ei, criptomonedele în general se vor prăbuși în perioada următoare.

Piața criptoactivelor demonstrează încă o dată cât de volatilă poate fi și mai presus de toate cât de interconectată este la piețele financiare tradiționale sau la evenimentele geopolitice.

Ceea ce se întâmplă acum cu marile criptomonede este o reacție firească în lumea investițiilor. Mai precis, investitorii se tem de activele nesigure și le vând masiv. Îngrijorările legate de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor îi determină pe investitori să fie deosebit de prudenți și să-și calculeze la rece, atent, absolut orice mișcare. Piețele financiare abundă acum de reținere și așteptare. În acest context, toleranța la risc e aproape nulă. Nimeni nu-și asumă riscuri, motiv pentru care, dacă se investesc bani, oamenii preferă s-o facă într-un activ cât mai stabil, cum ar fi, ca idee, aurul.

Bitcoin deja primește șocuri, dar încă n-am văzut ce e mai rău

Criptomoneda a reușit să revină în sesiunea din Asia și s-a tranzacționat la 30.300 USD la 0623 GMT, în creștere cu 5%, asta după ce tocmai scăzuse la aproximativ 25.400 de dolari, cel mai redus nivel din ultimele 16 luni.

„Nu cred că ce e mai rău s-a terminat”, a spus Scottie Siu, director de investiții la Axion Global Asset Management, o firmă cu sediul în Hong Kong care gestionează un fond de cripto-index.

„Cred că există mai multe dezavantaje în zilele următoare. Cred că ceea ce trebuie să vedem este că interesul deschis se prăbușește mult mai mult, așa că speculatorii sunt cu adevărat în afara schemelor și atunci cred că piața se va stabiliza”, mai punctat expertul.

Avertismente cu privire la volatilitatea Bitcoin au fost lansate asiduu în ultima vreme, inclusiv de economistul care a prezis criză economică din 2008, Nouriel Roubini. Acesta susține că valoarea intrinsecă a Bitcoin e zero sau chiar „pe minus” și că reprezintă doar o bulă de săpun care se va sparge.

Conform lui, e doar o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru, însă oamenii își vor pierde banii. Alții susțin investițiile în criptomonede, dar le cer, rațional, oamenilor să nu parieze pe cripto mai mult decât își permit, de fapt, să piardă.

Există, desigur, și analiști care cred cu toată tăria în aceste active, însă aceștia nu țin cont de următoarele pericole pe care criptomonedele le presupun:

-irosirea unor cantități uriașe de energie pentru minare;
-volatilitatea;
-lipsa reglementărilor legale;
-utilizarea în tranzacții ilegale și gradul înalt de dificultate pe care îl presupune urmărirea traseului banilor.

Citește și: