România este țara cu cea mai mică dependență de gaze naturale din Uniunea Europeană, iar anul trecut a importat mai mult gaz față de anul 2020. Cum a ajuns țara noastră până în acest punct?
Anul trecut, în 2021, rata de dependență a Uniunii Europene de importul de gaze naturale a fost în scădere, de 83%. Valoarea înregistrată în anul precedent a fost de 84%. Această scădere a dependenței de import se datorează faptului că o mare parte din țările membre Uniunii Europene au folosit stocurile de gaze naturale care au fost importante în anii precedenți.
De asemenea, evoluția are loc și pe fondul deciziei lui Vladimir Putin ca plata gazelor naturale să fie făcută în ruble, însă schimbare care este așteptată abia luna viitoare. Totodată, și încălzirea vremii joacă un rol important.
Din fericire, prețul gazelor naturale în Europa a revenit la nivelul anterior, cel dinaintea invaziei Rusiei în Ucraina. Anul trecut, România a importat mai mult gaz față de anul 2020. Cu toate acestea, potrivit datelor publicate de Eurostat, este țara cu cea mai mică dependență de importurile de gaze naturale.
Cele mai dependente țări de gazele naturale din Rusia sunt cele din centrul și sud-estul Europei. De asemenea, tot ele sunt și printre cele mai expuse unei posibile întreruperi a aprovizionării.
Austria, de exemplu, estimează că circa 80% din gazul importat vine din Rusia, chiar dacă o mare parte din acesta estre trimis către alte piețe din regiune. Industria consuma aproximativ 40% din acest gaz. 30% consumă centralele electrice, 20% locuințele și 10% transportul public.
Aproape toate importurile de energie din Ungaria provin în prezent din Rusia, iar acestea acoperă în jur de 70% din consum. De asemenea, Budapesta a luat legătura cu Rosatom, o companie nucleară, pentru a extinde singura centrală atomică pe care o are în prezent.
Poate că Bulgaria este cea mai dependentă țară de gazele naturale din Rusia. Potrivit analiștilor locali, în jur de 90% din consumul său de petrol și gaze provine de la Moscova. De asemenea, principala rafinărie de petrol este deținută de Lukoil, acoperind 60% din necesarul de combustibil.
România este al doilea mare producător de petrol și gaze din UE, ceea ce înseamnă că țara noastră este cel mai puțin dependentă de energia rusească. România are capacitatea de a produce gaze din argile și are cantități mari de gaze naturale neexploatate în Marea Neagră.