Se întâmplă la pompă și ne poate afecta pe toți: ultima decizie OPEC+

Se întâmplă la pompă și ne poate afecta pe toți: ultima decizie OPEC+

OPEC+ a luat o decizie importantă în privința creșterii producției de petrol.

Grupul de producători alcătuit din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați, inclusiv Rusia, și-a crescut ținta de producție în fiecare lună începând cu luna august cu 400.000 de barili pe zi.

Grupul consideră că varianta Omicron a coronavirusului să aibă un impact de scurtă durată asupra cererii globale de energie.

OPEC+ anulează reducerile record de producție de 10 milioane bpd, care au fost impuse în 2020, pe măsură ce cererea și prețurile își revin din scăderea indusă de pandemie.

Petrolul s-a scumpit

Țițeiul Brent a crescut cu 50% anul trecut și a crescut până acum în 2022, tranzacționându-se cu 2% peste 80 de dolari.

Planurile actuale ar prevedea ca OPEC+ să mărească din nou ținta cu 400.000 bpd pentru februarie, lăsând reduceri de aproximativ 3 milioane bpd până în septembrie, în conformitate cu acordul încheiat în iulie.

Într-un raport tehnic, OPEC+ a minimizat impactul asupra cererii al variantei Omicron, spunând că va fi „ușoară și de scurtă durată” și a fost optimistă cu privire la perspectivele economice.

„Acest lucru se adaugă unei perspective economice stabile atât în ​​economiile avansate, cât și în cele emergente”, se arată în raportul Comitetului Tehnic Comun. Citeste mai mult

Analistul Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen, a declarat că OPEC+ a crescut încrezător, în parte pentru că datele de transport în timp real la nivel global sugerează că Omicron nu a avut încă un impact semnificativ asupra cererii de petrol.

„Întreruperile din Libia, problemele de redresare a producției în Nigeria și așteptările reduse pentru capacitatea de producție a Rusiei adaugă o greutate optimistă la scară din partea ofertei”, a adăugat el.

În timp ce OPEC+ și-a crescut ținta de producție în fiecare lună, producția reală a rămas în urmă, deoarece unii membri se luptă cu constrângerile de capacitate.

Producătorii OPEC+ și-au ratat obiectivele cu 730.000 bpd în octombrie și cu 650.000 bpd în noiembrie, a declarat luna trecută Agenția Internațională pentru Energie.

OPEC+ va ține următoarea sa întâlnire pe 2 februarie.