Se întâmplă la pompă și este fără precedent pentru șoferii români de mașini pe benzină și motorină: vestea proastă

Se întâmplă la pompă și este fără precedent pentru șoferii români de mașini pe benzină și motorină: vestea proastă

Scumpirea benzinei și motorinei din România nu pare să se mai oprească. Tinde să fie imposibil să mai alimentezi cu carburant la costuri rezonabile, indiferent cât de dispus ești la compromisuri. Singura șansă care pare să mai existe este să te urci în mașină și să alimentezi în Ungaria, la aproape jumătate de preț.

În fiecare colț al României, benzina standard a depășit pragul psihologic de 8 lei. La momentul redactării acestui articol, în București, mai găsești două vreo două stații Lukoil care îți oferă benzină la 8.03 lei. În Brașov, valoarea minimă de achiziție este 8,08 lei, pe când prețul maxim este 8,24 lei, la OMV și MOL. Indiferent de unde îți iei referințele, însă, un lucru este sigur. În ultimele 24 de ore, s-au mai adăugat 4 bani la prețul benzinei standard.

Prețul carburantului s-a dublat în România, în ultimii doi ani

Este foarte probabil ca salariul să nu ți se fi dublat în ultimii doi ani. Cu toate acestea, prețul la benzină și motorină este dublu față de aceeași perioadă din 2020. Mai mult decât atât, scumpirile la carburant au tras după ele și o explozie a prețurilor la energie, alimente și multe altele.

Revenind însă la situația pe termen scurt, cele mai recente scumpiri la carburant au fost provocate de anunțul președintelui Comisiei Europene pe marginea intenției de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia. Anunțul a fost făcut în urmă cu două săptămâni și, în același timp, majoritatea distribuitorilor au scumpit benzina cu 33 bani/litru sau aproximativ 4,3%, în timp ce motorina a sărit în sus cu 13 bani/l sau 1,5%.

Pe de o parte, la momentul de față, țițeiul rusesc este unul dintre cele mai ieftine, cu mult sub media pieții. Din păcate, a devenit din ce în ce mai complicat să faci afaceri cu Rusia, percepția generală fiind că alimentezi aparatul de război împotriva Ucrainei. Pentru a verifica în timp real prețul benzinei sau motorinei la pompele de alimentare din preajma ta, îți recomand peco-online.ro.

Citește și: