16 mai 2022 | 16:25

Prețul la pompă pentru benzină și motorină, o mină de aur: cine are de câștigat, de fapt

ACTUALITATE
Prețul la pompă pentru benzină și motorină, o mină de aur: cine are de câștigat, de fapt

Prețurile petrolului au scăzut, deoarece blocajele pe scară largă în China și datele economice slabe din țară au alimentat temerile privind o recesiune globală, deși piața a găsit un oarecare sprijin pe măsură ce Uniunea Europeană s-a apropiat de o interdicție a importurilor de țiței rusesc.

Țițeiul Brent a scăzut cu 28 de cenți, sau 0,3%, la 111,27 dolari pe baril, iar țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 9 cenți, sau 0,1%, până la 110,40 dolari pe baril.

Scăderea prețului petrolului „se datorează în principal datelor economice slabe din China, deoarece măsurile de blocare au un impact direct asupra celei de-a doua piețe ca mărime din lume”, a declarat Barbara Lambrecht, analist energetic la Commerzbank.

Se estimează că 46 de orașe din China sunt închise, lovind cumpărăturile, producția din fabrică și consumul de energie.

Cele mai recente date din China au arătat că vânzările cu amănuntul în aprilie au scăzut cu aproape 11% față de un an înainte, în timp ce producția din fabrică a scăzut cu 2,9% față de anul precedent.

Piața rămâne instabilă

În conformitate cu scăderea neașteptată a producției industriale, China a procesat cu 11% mai puțin țiței în aprilie, producția zilnică fiind cea mai scăzută din martie 2020.

Cu toate acestea, prețurile petrolului au găsit un oarecare sprijin, în timp ce diplomații și oficialii Uniunii Europene și-au exprimat optimismul în ceea ce privește ajungerea la un acord privind embargoul treptat al petrolului rusesc, în ciuda preocupărilor legate de aprovizionarea în Europa de Est.

Austria se așteaptă ca UE să cadă de acord asupra sancțiunilor în zilele următoare, a declarat luni ministrul de externe Alexander Schallenberg.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că blocul va avea nevoie de câteva zile pentru a găsi un acord.

„Cu o interzicere planificată de către UE a petrolului rusesc și o creștere lentă a producției OPEC, prețurile petrolului sunt de așteptat să rămână aproape de nivelurile actuale, aproape de 110 de dolari pe baril”, a declarat Naohiro Niimura, partener la Market Risk Advisory.

Între timp, contractele futures pe benzină din SUA au stabilit din nou un maxim istoric, luni, deoarece scăderea stocurilor a alimentat preocupările privind aprovizionarea.

„Prețurile petrolului vor rămâne optimiste, în special contractul pe termen scurt al WTI, deoarece prețurile la benzină din SUA au continuat să crească pe fondul importurilor mai slabe de produse petroliere din Europa”, a declarat Kazuhiko Saito, analist șef la Fujitomi Securities.