Mașină pe benzină sau motorină: avantaje și dezavantaje, până se mai ieftinesc autoturismele electrice

Mașină pe benzină sau motorină: avantaje și dezavantaje, până se mai ieftinesc autoturismele electrice

Motorul diesel vs motorul pe benzină este o dezbatere aproape la fel de veche ca și mașina în sine.

Răspunsul, însă, nu este simplu. Alegerea ta ar trebui să țină cont de ce vrei să faci cu mașina, bugetul tău și care sunt circumstanțele tale personale.

Merită mașinile diesel?

Dieselurile sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil decât motoarele pe benzină și emit mai puțin CO2, ceea ce le face mai bune pentru mediu.

Motorele diesel produc un cuplu  considerabil mai mare decât omologii lor pe benzină, ceea ce le face motoarele bune pentru remorcare sau pentru a transporta sarcini grele.

Datorită economiei crescute de combustibil ale motoarelor diesel, poți dubla autonomia, ceea ce se traduce prin mai puține călătorii la benzinărie.

Unele motoare diesel sunt chiar mai economice decât hibridele și sunt mai ieftin de cumpărat.

Motoarele diesel sunt în general mai robuste decât motoarele pe benzină, deoarece trebuie să reziste la rapoarte de compresie mai mari; asta înseamnă o longevitate mai bună. Mercedes-Benz deține recordul de longevitate, cu mai multe vehicule care parcurg mai mult de 1,45 milioane de kilometri cu motorul lor original. Datorită „rezistenței” lor percepute, valorile de revânzare sunt de obicei mai bune  decât echivalentele lor pe benzină.

Diesel-urile sunt grozave pe autostradă, deoarece oferă o putere puternică de depășire și adesea pot face acest lucru fără a schimba treptele de viteză.

Avantajul mașinii pe benzină

Combustibilul obișnuit fără plumb este mai ieftin la pompă decât motorina, în comparație cu benzina, prețurile la motorină nu sunt ieftine.

Modelele diesel pot costa cu 10-15% mai mult decât omologii lor pe benzină.

Diesel folosește un filtru de particule (DPF) pentru a îndepărta particulele neplăcute de dioxid de azot din poluarea atmosferei, cu toate acestea, acestea se pot înfunda atunci când sunt utilizate în principal pentru conducerea urbană, ceea ce poate duce la gaze nocive care poluează atmosfera.

Mașinile diesel uzate, dacă nu sunt întreținute și întreținute corespunzător, pot atrage costuri de reparații mult mai mari decât mașinile uzate pe benzină.

Mașinile diesel pierd teren tot mai mult și probabil că vor dispărea primele de pe piață din cauza problemelor cu care s-au confruntat de-a lungul timpului.

Verdict

Motorele mai noi conțin filtre de particule care ar trebui să prindă particulele urâte de dioxid de azot, care a fost asociat cu boli cardiovasculare și respiratorii. Un raport din 2018 al Organizației Mondiale a Sănătății a afirmat că poluarea aerului ambiant atât în ​​orașe, cât și în zonele de țară provoacă până la 4,2 milioane de decese premature în întreaga lume în fiecare an.

Când te uiți la avantajele și dezavantajele achiziționării unei mașini diesel, nu există o modalitate simplă de a determina care este mai bună, deoarece depinde cu adevărat de circumstanța ta personală și de modul în care intenționezi să folosești vehiculul. Există totuși câteva lucruri de luat în considerare. Dacă ai o familie numeroasă și vei transporta încărcături grele sau, eventual, vei tracta o rulotă mică etc., atunci o motorină este alegerea.

Odată cu apariția mașinii electrice și a unei rețele de încărcare în continuă creștere, șoferii nu se mai limitează la motorină sau benzină atunci când își cântăresc opțiunile.

Citește și: