Se întâmplă cu gazul românilor, după anunțul Gazprom: care sunt șansele să rămânem fără energie în România

Se întâmplă cu gazul românilor, după anunțul Gazprom: care sunt șansele să rămânem fără energie în România

La mijlocul acestei săptămâni, Gazprom a limitat furnizarea de gaze naturale dinspre Rusia către Europa. În mod previzibil și pe bună dreptate, oficialii români s-au îngrijorat, iar furnizorii locali au trebuit să emită mai multe comunicate pe marginea subiectului.

Unul dintre giganții afectați de anunțul din partea Gazprom este grupul Engie, prezent și în România. Oficialii companiei au afirmat că ”depun toate eforturile pentru a asigura continuitatea în aprovizionare a acestora”. Ca referință, grupul francez este prezent pe piața locală prin Engie România, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, cu circa două milioane de clienți casnici.

Care sunt șansele să rămânem fără gaze naturale, în România

„Astăzi, Gazprom a informat Grupul ENGIE în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, cauzată de un dezacord privind aplicarea unor clauze contractuale.

De la începutul războiului din Ucraina, livrările de gaze de proveniență rusească către Grupul ENGIE au scăzut substanțial. Așa cum a anunțat anterior, Grupul ENGIE a asigurat deja volumele necesare pentru a îndeplini angajamentele pentru aprovizionarea portofoliului de clienți şi a adoptat măsurile necesare pentru a reduce semnificativ orice impact direct, care ar putea fi generat de o întrerupere a livrărilor de gaze de către Gazprom.

În ceea ce privește filiala locală, ENGIE Romania, aceasta a securizat volumele necesare clienților din portofoliu său și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea în aprovizionare a acestora, chiar și în acest context dificil de piață, cu prețuri de achiziție extrem de mari și volatile”, au declarat oficialii Engie pentru Economica.net.

Engie a căzut victimă politicilor Gazprom la mijlocul acestei săptămâni din cauza dezacordului dintre părți privind aplicarea unor contracte, au menționat oficialii Engie, conform Reuters. ”Aşa cum am anunţat anterior, Engie şi-a asigurat deja volumele necesare pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de clienţii săi şi faţă de propriile sale cerinţe şi a adoptat câteva măsuri pentru a reduce semnificativ orice impact direct fizic şi financiar care ar putea rezulta în urma întreruperii livrărilor de gaze de către Gazprom”, se arată comunicatul firmei franceze.