30 aug. 2022 | 11:45

Cum ajunge Europa să dea dependența de Rusia pe cea de China: avertismentul de la Bruxelles

ACTUALITATE
Cum ajunge Europa să dea dependența de Rusia pe cea de China: avertismentul de la Bruxelles

În contextul în care Uniunea Europeană face eforturi semnificative pentru a-și micșora dependența de gazele naturale și petrolul rusesc, se pare că altă dependență iese la iveală pentru bătrânul continent, iar avertismentul de la Bruxelles este cât se poate de serios.

Ursula von der Leyen este președintele Comisiei Europene și, într-o intervenție la Forumul Strategic ce se desfășoară în aceste zile la Bled în Slovenia, a venit cu mai multe avertismente importante legate de direcția spre care se îndreaptă Europa, în contextul sancțiunilor aplicate Rusiei. În opinia ei, Uniunea Europeană trebuie să facă un efort pentru a nu schimba o dependență cu alta. Ea a făcut referire la faptul că, în timp ce încercăm ”să fugim” de gazul și petrolul rusesc, ne îndreptăm cu pași repezi spre bateriile destinate dezvoltării energiilor regenerabile ce vin, în cea mai mare parte, din China.

Europa, între Rusia și China

„Trebuie să evităm căderea în aceeaşi dependenţă cum este cu petrolul şi gazul. Nu trebuie să substituim vechile dependenţe cu altele noi”, a indicat Ursula von der Leyen în intervenţia sa la Forumul Strategic. În același context, a insistat pe faptul că în timp ce ”tranziția verde și digitală” este mai accelerată ca niciodată, crește enorm și nevoia de materii prime, precum litiul pentru baterii, siliciul pentru semiconductori și așa numitele ”pământuri rare”. Ca referință, acestea din urmă sunt necesare la realizarea componentelor pentru mașini electrice și turbine eoliene. Conform estimărilor făcute de șefa Comisiei Europene, cererea pentru astfel de materii prime pare să se dubleze până în 2030.

Partea bună este tranziția verde a Uniunii Europene merge într-o direcție bună, iar cererea de baterii de litiu va crește cu 40% până în anul 2025, a afirmat Ursula von der Leyen. Din păcate, tot ea insistă pe faptul că vestea nu la fel de bună este că o ţară domină prelucrarea”, aceasta fiind China, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene.

„Trebuie să ne asigurăm că accesul la aceste produse nu va fi folosit pentru a ne şantaja. Trebuie să diversificăm aprovizionarea şi să stabilim noi legături cu furnizori de încredere”, a concluzionat ea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele