30 aug. 2022 | 07:57

Se întâmplă cu chiriile în România și este cel mai clar semn al bulei imobiliare: nu-ți permiți mai nimic

ACTUALITATE
Se întâmplă cu chiriile în România și este cel mai clar semn al bulei imobiliare: nu-ți permiți mai nimic

În cazul în care nu erau suficiente argumente să crească prețurile locuințelor din România, acestora li s-a adăugat și revenirea studenților la studiu, iar cererea crescută a umflat semnificativ chiriile, mai ales din marile centre universitare de pe meleaguri mioritice.

Încă din luna iulie a fiecărui an, începe să se observe în piață o creștere a chiriilor. Spre deosebire de anii trecuți, însă, situația este semnificativ mai gravă din punct de vedere financiar și afectează toate tipurile de locuințe, de la garsoniere și până la apartamente cu trei camere. În condiții normale, te poți aștepta la scumpiri de până la 10% față de acum un an, doi. Din păcate, există numeroase excepții în Brașov, Cluj și nu numai, unde acestea sar cu mult peste acel procent.

evolutie prețuri chirii 2019 - 2022

Ce se întâmplă cu chiriile în România?

„Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidențiale sunt în continuare mai ieftine decât în 2019, nereușind să recupereze scăderile masive din 2020. Totuși, sub impactul inflației și a creșterii generale de costuri și în contextul unei creșteri ridicate a cererii, ne așteptăm că această toamnă să depășim nivelul de prețuri practicat înaintea pandemiei. Dacă cele mai mari prețuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu 1 și 2 camere, ne așteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timișoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timișoara și nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Brașov, Iași sau Constanța”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Din multe puncte de vedere, proprietarii de apartamente se așteaptă în această perioadă la un nivel al cererii de locuințe similar cu perioada pre-pandemie. În continuare, valorile din Cluj sunt cele mai mari din România, la fel ca în cazul prețurilor de achiziție pentru apartamente, urmate de București. Cele mai ieftine la găsești la Timișoara. Independent de prețuri, însă, în Capitală s-a înregistrat o creștere a căutărilor de 24,2%, urmată de Brașov cu 22,8% și, abia pe poziția a treia, de Cluj cu 19,9%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele