Se dau toți banii înapoi acestor români. Amenda care se anulează, ce trebuie să facă

Se dau toți banii înapoi acestor români. Amenda care se anulează, ce trebuie să facă

Dacă ai primit o amendă pentru necompletarea formularului digital de intrare în România, îți iei banii înapoi. Astfel, s-a decis ca amenzile contravenţionale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România să se anulează.

Conform propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari PSD, adoptată în unanimitate în plenul Senatului, „Se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Cum îți vei recupera banii, concret

Așadar, îți vei putea recupera banii din amenzile pentru necompletarea formularului digital (PLF) în felul următor. Amenzile care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori se restituie acestora la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării cererii.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

În ceea ce privește amenzile neachitate de către debitori până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează.

“În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, se arată în propunerea legislativă.

Astfel, concret, mii de români amendați pentru necompletarea formularului digital își vor lua banii înapoi. Aceștia au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul din lipsă de informare, pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma sau pentru că datele acestora nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică.

Aceste amenzi au fost date după intrarea în vigoare a OUG 129/2021. Dar cum România a ieşit pe 9 martie din starea de alertă, acest lucru înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu mai este valabilă.

„Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive.

Etichete: