Se dau bani de la stat: trebuie doar să vrei să-ți reînnoiești casa și să o utilezi ca după revistă

Se dau bani de la stat: trebuie doar să vrei să-ți reînnoiești casa și să o utilezi ca după revistă

Românii care vor să aducă un suflu nou locuinței lor și să o utileze așa cum văd în reviste sau la televizor, au acum șansa să realizeze acest lucru pe banii statului, în mare parte. Autoritățile anunță o nouă ediție a programului Rabla electrocasnice. E șansa ta să-ți cumperi noi dispozitive, la bani mai puțini, dând la schimb un produs vechi.

Potrivit unui anunț recent făcut de reprezentanții Ministerului Mediului, noua ediție a mult așteptatului program guvernamental va debuta pe data de 17 iunie, cu un buget total alocat de 100 de milioane de lei.

Datorită faptului că programul se bucură de succes în rândul românilor, bugetul pe anul acesta a fost suplimentat cu suma de 25 de milioane față de anul precedent.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaș în rândul populației. Anul trecut am reușit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Ce trebuie să știi, dacă vrei să pui și tu mâna pe bani

Românii care doresc să fie pe lista beneficiarilor acestei ediții, trebuie să știe că echipamentele finanțate în cadrul programului sunt împărțite în trei categorii eligibile:

-Mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere
Laptopuri și tablete
-Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Anul acesta apar și câteva noutăți în program. Conform autorităților, una din acestea prevede condiții mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an. Totodată, trebuie reținut că valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile. Nu în ultimul rând, s-a introdus eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

„Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, mașini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare.

Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile și care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie în acestea”, a mai spus ministrul Mediului.

Rabla pentru electrocasnice 2022. Valoarea voucherelor

În funcție de echipamentele finanțate prin program, valoarea voucherelor este:

-400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C;
-400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin noua clasă energetică D;
-400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
-400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
-400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
-200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
-500 lei pentru laptopuri;
-300 lei pentru tablete.

Citește și: