Nu-ți va plăcea. Schimbare radicală la Rabla pentru electrocasnice: cel mai dorit produs nu va mai fi finanțat

Nu-ți va plăcea. Schimbare radicală la Rabla pentru electrocasnice: cel mai dorit produs nu va mai fi finanțat

Autoritățile de la București vin cu o veste cât se poate de neplăcută cu privire la unul dintre cele mai apreciate programe guvernamentale – Rabla pentru electrocasnice.

La noua ediție din 2022, programul nu va mai finanța achiziționarea de televizoare, a anunțat ministrul mediului, astăzi.

Românii vor fi dezamăgiți

Românii care așteptau cu nerăbdare noua etapă a programului vor fi dezamăgiți de decizia autorităților de a scoate de pe lista produselor eligibile chiar televizoarele, în condițiile în care majoritatea dintre noi, atunci când dorim să achiziționăm noi electrocasnice, ne îndreptăm atenția cu precădere către aceste tipuri de dispozitive.

Ministrul Mediului are o explicație clară pentru această decizie radicală. Potrivit oficialului guvernamental, datele ne arată că, în ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au dispărut treptat din piaţă.

„Programul Rabla pentru electrocasnice este finanţat din bugetul rezultat în urma tranzacţionării certificatelor de emisie de GES, iar scopul său fundamental este reducerea emisiilor de carbon prin eliminarea electrocasnicelor vechi, energofage, cu echipamente noi, cu consum redus de energie.

În ceea ce privește televizoarele, datele ne arată că, în ultimii ani, echipamentele vechi, cu consum ridicat de energie, au dispărut treptat din piaţă, în bună parte şi datorită includerii televizoarelor în ediţiile mai vechi ale programului.

Am decis, aşadar, ca anul acesta să le scoatem din lista echipamentelor eligibile, deoarece considerăm că programul şi-a atins obiectivele în ceea ce priveşte acest tip de echipament şi putem direcţiona bugetul către celelalte tipuri de echipamente, pentru care aceste obiective încă nu au fost atinse”, a explicat ministrul Mediului.

Nu este singura noutate care apare în această nouă etapă de finanțare, mai anunță autoritățile competente. S-a decis, de asemenea, ca beneficiarilor care rezervă un voucher şi nu îl utilizează, să li se restricționeze pentru acel an posibilitatea de a solicita un alt voucher.

Chiar și în aceste condiții, autoritățile sunt optimiste cu privire la succesul noii ediții a programului Rabla pentru electrocasnice, după cum afirmă însuși ministrul Mediului.

Citește și: