Se dau bani de la stat și se amână ratele românilor: ce înseamnă noile măsuri din ”Sprijin pentru România”, de fapt

Se dau bani de la stat și se amână ratele românilor: ce înseamnă noile măsuri din ”Sprijin pentru România”, de fapt

La finalul zilei de ieri, oficialii din coaliția de guvernare au anunțat un nou set de măsuri pentru a sprijini românii vulnerabili în contextul inflației masive și a valului de scumpiri. Acestea au fost formulate în cadrul programului ”Sprijin pentru România.”

La aproximativ o lună de la prima etapă a programului ”Sprijin pentru România”, coaliția de guvernare a dezvăluit alte câteva măsuri menite să întindă o mână de ajutor românilor în această perioadă de criză financiară. Anunțul în sine a fost destul de stufos, dar cele mai importante măsuri le poți vedea mai jos:

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei. Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie.

Ce înseamnă de fapt măsurile din ”Sprijin pentru România”

Amânarea ratelor, deși sună ca o favoare imensă, aceasta a fost valabilă pentru o lungă perioadă de timp și în pandemie și a fost mai degrabă o sursă semnificativă de stres. Ca referință, după cele 9 luni, trebuie să-ți plătești toate ratele din urmă dintr-un foc. În plus, trebuie să dovedești băncilor că ai dificultăți financiare ”din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”, un aspect un pic mai dificil decât pare la prima vedere, pentru mulți.

La punctul 2, deși pare că iar să măresc salariile bugetarilor, realitatea este un pic mai complicată decât atât, majorările salariale din legea salarizări, promise, semnate, promulgate, nu au fost aplicate integral niciodată.

Singurul ajutor real este cel de 700 de lei și probabil reprezintă motivul principal al costurilor de 1,1 miliarde de lei la bugetul de stat pentru noile măsuri.

În același context, în teorie, Guvernul a mai anunțat câteva măsuri, precum suspendarea angajărilor la stat și diminuarea cheltuielilor bugetare cu 10%, dar acestea nu este clar cum și dacă se vor aplica.

Citește și: