Se dau 100 de lei pe lună în plus la salariu, măcar îi iei nu-i dai: cine profită de modificare, de când

Se dau 100 de lei pe lună în plus la salariu, măcar îi iei nu-i dai: cine profită de modificare, de când

Pare să nu treacă o zi, iar Codul Fiscal din România suferă noi modificări. Partea bună, însă, este că, pe lângă taxe și impozite mai mari, există totuși și niște beneficii pentru milioane de români.

Conform Ordonanței Guvernamentale 16/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 716, odată cu veniturile pe luna ianuarie 2023, o categorie importantă de angajați se va bucura de o creștere a veniturilor cu aproximativ 100 de lei. Banii vor veni din reinventarea sistemului de acordare a deducerilor personale, un mecanism financiar ce va suferi o revizie completă din două părți. Este vorba de deducerea personală de bază și cea suplimentară.

Cine ia 100 de lei în plus la salariu, din ianuarie 2023

Conform OG 16/2022, deducerea personală de bază se adresează angajaților care au un salariu lunar brut cu până la 2000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară, începând cu luna în care realizează veniturile. Partea cealaltă a ecuației vizează angajații care au venituri brute lunare din salarii ce depășesc nivelul reprezentând un venit lunar brut de până la 2000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară, iar aceștia nu vor beneficia de deducerea personală de bază.

Dacă întregul sistem de mai sus ți se pare complicat, esența este următoarea. În cazul persoanelor fizice cu vârsta de până la 26 de ani ce realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la 2000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară, acestora li se oferă o deducere de 15% din salariul minim brut pe țară.

De cealaltă parte, mai există o deducere de 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, cu condiția ca acesta să fie înscris într-o unitate de învățământ. Această deducere se adresează părintelui sau tutorelui ce realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. Această deducere se acordă doar unuia dintre părinți, pe baza unei declarații pe propria răspundere și a unui document care să ateste înscrierea copilului la școală. Modificările detaliate mai sus intră în vigoare odată cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.