Scoate camera foto de la „naftalină”: Superluna face spectacol pe cer, în această seară

Scoate camera foto de la „naftalină”: Superluna face spectacol pe cer, în această seară

Vârcolacii din toată lumea, bucurați-vă! Firește, nu există vârcolaci, dar există suficienți pasionați de evenimente astronomice rare, precum Superluna, spre exemplu.

Așadar, iată vestea bună: Superluna va fi vizibilă în iulie, iar asta se va întâmpla cât de curând.

Momentul cu pricina se va întâmpla în data de 13 iulie, iar spectacolul de pe cer va fi unul unic, Luna părând că este mult mai mare, de această dată.

Conform NASA, Luna va face spectacol până vineri dimineață și va da impresia că este plină, timp de trei zile la rând. Atunci când avem Lună plină, satelitul nostru natural tinde să pară puțin mai mare și puțin mai strălucitor decât atunci când este la apogeu, cu o creștere de aproximativ 14% în dimensiune și cu 30% în luminozitate, au mai spus oamenii de știință.

Această diferență de dimensiune și luminozitate i-a adus fenomenului titlul de „Superlună”. Opusul se numește „Microlună”, însă, în acest caz, diferența este atât de mică încât nu se poate observa cu ochiul liber.

De la ce oră poți vedea Superluna, unul dintre cele mai importante evenimente astronomice ale anului

Având în vedere că nu există o definiție astronomică pentru această apariție obișnuită, nu există nicio distincție strictă care să o marcheze. Astrofizicianul Fred Espenak a definit-o ca o Lună plină care apare atunci când Luna se află extrem de aproape de Pământ, acest fenomen având loc de trei sau chiar patru ori pe an. Azi va fi cel mai important eveniment de acest fel.

Dintre cele patru care se vor întâmpla în 2022, din mai până în august, cel de astăzi va fi cel mai apropiat de perigeu. Următorul eveniment important se va petrece în data de 6 decembrie 2022.

Așa cum menționam la începutul acestui articol, dacă ești „vârcolac”, ori simplu pasionat de fenomene astronomice ieșite din comun, poate că n-ar fi rău să stai cu ochii pe cer, în această seară, imediat după apusul soarelui, pentru a vedea Superluna. Iar dacă ești pasionat de fotografie, cu atât mai bine.

Astăzi, soarele va apune la ora 20:55, iar Luna va răsări la 19:04, cu toate că va fi un pic mai ușor de văzut imediat ce razele soarelui „vor merge la culcare”.